Indland

Nogle få kommuner trækker læsset med de særlige flygtningejob

Efter næsten et år er der i 21 kommuner ikke oprettet ét eneste af de såkaldte IGU-job.

Jammerbugt Kommune ligger i toppen, når det gælder om at oprette de særlige IGU-job. Reem Alaffash er ansat i et IGU-job i Meny i Saltum, hvor hun bl.a. skal fylde varer op i grøntafdelingen. Hun er én blandt de 35 flygtninge, der har fået et IGU-job i Jammerbugt Kommune. Foto: Gregers Tycho

Der blev givet håndtryk og sagt flotte ord, da arbejdsgivere, lønmodtagere og regeringen efter trepartsforhandlingerne i marts i fjor opfandt en ny slags job, som med en lavere løn på niveau med lærlinge for alvor skulle få flygtninge i gang på arbejdsmarkedet.

Næsten et år efter, at den såkaldte IGU-ordning trådte i kraft, er der i en lang række kommuner endnu ikke oprettet ét eneste af de nye flygtningejob.

Det viser en opgørelse, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration har lavet for Jyllands-Posten.

10 kommuner står for over halvdelen af de i alt 536 IGU-job og trækker dermed læsset. I den anden ende af tabellen er man i 21 kommuner slet ikke kommet i gang med ordningen. Yderligere 31 kommuner kan blot mønstre ét eller to IGU-job.

Forskellen er påfaldende, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Det tager tid at komme i gang med en ny ordning, men efter næsten et år burde alle kommuner være med, så flere flygtninge kan komme i arbejde, siger chefkonsulent Berit Toft Fihl.

»Tallene viser, at der er et stort potentiale, og at nogle kommuner nu må komme på banen og gøre en ekstra indsats,« siger chefkonsulenten.

Et bevidst fravalg

Ifølge Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for kommuneforeningen KL’s arbejdsmarkedsudvalg, er KL netop nu i gang med at undersøge, hvilke barrierer kommunerne støder på.

Men for nogle kommuner er der tale om et bevidst fravalg. I Randers siger arbejdsmarkedschef Ole Andersen, at man hellere vil satse på såkaldte brancheforløb og uddannelse. I nabokommunen Norddjurs er der mange små og mellemstore virksomheder, og for dem er ordningen for bureaukratisk, mener integrationschef Erik Holck Hansen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at regeringen er åben over for alle forslag, der kan lette arbejdet med at etablere IGU-job.

IGU er rettet mod flygtninge og familiesammenførte under 40 år. Målgruppen er på knap 15.000 personer.

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Ser Jalving islam uden at se muslimer?
Martin Ågerup
Succesfuld integration kan kun finde sted gradvist gennem de millioner af interaktioner i hverdagen.
Debat: Uddannelse kan få flere ikkevestlige kvinder ud på arbejdsmarkedet
Jan Rose Skaksen, Jacob Nielsen Arendt, Marie Louise Schultz-Nielsen
Både mandlige og kvindelige flygtninge med en uddannelse fra Danmark har en beskæftigelsesgrad på 55 pct. mod kun 20 pct. for de kvinder, der ikke uddanner sig.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her