Hunde skal hjælpe børn med at læse

Børn med læsevanskeligheder kan gratis låne en hund, som de kan læse højt for.

Artiklens øverste billede
Læsehunden Arthur læser med Noah på Lyngby Bibliotek. Foto: Marianne Leth.

Der kan være flere grunde til, at nogle børn har sværere ved at lære at læse end andre. Det handler som regel ikke om andet end tid og træning, før børnene får det lært. Men det kan være svært at finde motivationen, når man ikke føler sig på hjemmebane, og derfor har Foreningen Læsehunde fundet på et smart tilbud til børnene.

Forældrene stod bag en bogreol, og tårerne trillede ned af deres kinder, fordi de var så imponerede,

Signe Thoustrup Andreasen, Stifter af Foreningen Læsehunde

Børnene kan nemlig få tildelt en gratis læsehund, som de kan læse højt for. En lytter som hverken retter eller dømmer under højtlæsningen.

»Jeg synes, det er hyggeligt, at man bare kan sidde og kæle med en hund, imens man læser,« siger syvårige Maja Stausgaard Hansen fra Horsens til TV2 Østjylland.

Hun er en af de børn, som lige nu får hjælp af Foreningen Læsehunde, hvor hun læser op for hunden Smut.

»Det giver hende noget glæde og noget succes. Hun fortæller selv om, at hun er glad for at læse for Smut, for han retter ikke på hende,« siger Maja Stausgaard Hansens mor, Line Stausgaard Hansen, til TV2 Østjylland.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Signe Tholstrup Andreasen, som er stifter af Foreningen Læsehunde, fortæller, at det er flere ting, som gør, at hundende er med til at hjælpe børnene. Hun lægger især vægt på, at hunden er tilstede og nærværende.

»Fælles for alle børnene er, at de elsker nærvær og ro, og det er hundene mestre i,« siger stifteren af Foreningen Læsehunde, Signe Tholstrup Andreasen.

Men hunden har ikke travlt, så den sidder gerne og lytter ukritisk, lige så længe det skal tage at komme igennem hver sætning. Så al opmærksomheden er på barnet. Men på en anerkendende og ikke dømmende måde, fortæller hun.

Foreningen har i øjeblikket over 50 læsehunde spredt udover det meste af landet, og man skulle tro, at der ville være lange ventelister, men flere af stederne er der faktisk ledige pladser.

Og både foreningen selv og Maja Stougaard Hansens mor er enige om, at de ledige pladser skyldes, at for få kender til tilbuddet.

»Vi har eksisteret i 2-3 år, så vi er lidt ramt af, at vi er en relativ ny forening, som baserer sig på frivillige, så der er ikke penge til markedsføring,« siger Signe Tholstrup Andreasen.

Men hun er ikke bekymret, når det drejer sig om foreningens fremtid. Og hun har gjort det før. Det var nemlig også Signe Tholstrup Andreasen, som startede konceptet med besøgshunde for seks år siden.

»Der hvor vi virkelig har succes er med hundeejerne. Der er mange, som gerne vil være frivillige, så der er kommet en venteliste, men vi mangler at komme ud til forældrene,« siger hun.

Læsehunden Luna læser med Eva, som går i 2. klasse. Eva var bange for hunde inden forløbet, men endte med at have Luna siddende på skødet. Hun sidder med et diplom i hånden, som alle børn får med hjem. Foto: Foreningen Læsehunde.

For nogle familier kan læsehunden være det sidste håb i kampen med læsningen, og Signe Tholstrup Andreasen fortæller, at det går lige i hjertet, når de vender tilbage med de positive historier.

»En af vores frivillige fortalte om et forældrepar, som stod bag en bogreol, imens deres barn læste med hunden. Og tårerne trillede ned af deres kinder, fordi de var så imponerede,« siger hun.

Men det er ikke altid, at en læsehund kan lære barnet at læse, så derfor er der ingen garanti fra foreningens side.

»Det vi kan love er den gode oplevelse. Og for nogle børn, er det her det skub, der skal til for at de tør,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.