*

Indland

Voldsom vækst i lommetyverier i København

Københavns Kommune er med afstand det sted i Danmark, hvor risikoen for at blive offer for en forbrydelse – statistisk set – er størst.

Københavns Kommune er det sted i landet, hvor risikoen for at blive offer for en forbrydelse er klart størst. Foto: Tobias Nicolai

30.743 personer. Så mange blev i 2016 bestjålet af lomme- og tasketyve i Københavns Kommune. Året før var tallet 21.979. Det viser tal, Danmarks Statistik har udtrukket for Jyllands-Posten.

Udviklingen bliver set på med stor alvor i Københavns Politi og Københavns Kommune.

»Det skal stoppes, både med en politimæssig indsats og ved, at vi som borgere og turister forebygger tyverier ved at passe på vores ting,« siger overborgmester Frank Jensen (S).

Især tilrejsende organiserede tyve fra Østeuropa fremhæves som en udfordring, og kommunen, politiet og en lang række andre aktører lancerer i juni en omfattende informationskampagne som et modtræk.

De mange lommetyverier gør Københavns Kommune til det sted i landet, hvor risikoen for at blive offer for en forbrydelse er klart størst.

Fra 2012-2016 blev der ifølge tal fra Danmarks Statistik i gennemsnit registreret 49,93 ofre for seksualforbrydelser, vold og tyveri pr. 1.000 indbyggere over 18 år. Hovedparten bliver udsat for tyveri.

Nummer to på listen er Tårnby Kommune med 21,05 ofre pr. 1.000 indbyggere. I den modsatte ende findes bl.a. Ærø, Rebild og Læsø kommuner med under tre ofre pr. 1.000 indbyggere.

Carl Christian Ebbesen (DF), kultur- og fritidsborgmester og ansvarlig for bl.a. turistinformationen i Kø benhavns Kommune, kalder udviklingen i lommetyverier »katastrofal« og giver ikke meget for kampagner.

»Det er ude af kontrol. Bliver det ikke stoppet, ender det med at gå ud over vores turisme,« siger han og ø nsker bl.a. mere politi i gaderne.

Massiv politiindsats

Siden årsskiftet har Københavns Politi opprioriteret indsatsen mod lommetyve og vil frem til 2019 sætte massivt ind med både uniformerede og civile betjente på gaden, efterforskning og forebyggende tiltag, oplyser Michael Wern, leder af lokal efterforskning.

»Vi kan ikke leve med den udvikling, der er nu. Dels af hensyn til retssikkerheden for de mange forurettede, dels af hensyn til Københavns omdømme som turistmål,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her