Islamekspert: »Jeg kan godt forstå, at Det Jødiske Samfund har meldt imam til politiet«

Imam på Nørrebro skabte en farlig cocktail af gamle tekster og nutidig politik i sin prædiken.

Artiklens øverste billede
Moskeen i Heimdalsgade på Nørrebro har selv lagt en video af prædikenen 31. marts ud på nettet. I prædikenen citerer imamen Mundhir Abdallah en islamisk hadith, hvor drab på jøder nævnes. Foto: Skærmdump fra menri.org

Den københavnske Masjid Al-Faruq-moské på Nørrebro kritiseres fra flere sider, fordi en imam i moskeen angiveligt har opfordret til drab på jøder.

Imamen Mundhir Abdallah, der nu er meldt til politiet af Det Jødiske Samfund, blev optaget på en video, som ligger på moskeens egen YouTube. Her lyder det – ifølge en oversættelse fra den uafhængige organisation MEMRI, der oversætter arabiske videoer til engelsk – bl.a.:

»(Snart vil der være) et kalifat, som vil indføre Allahs sharia og genoplive hans profets sunna (leveregler, red.), som vil føre jihad for Allahs skyld, som vil forene den islamiske nation, efter at den gik i opløsning, og som vil befri Al-Aqsa-moskéen fra zionisternes snavs, sådan at profeten Muhammeds ord vil blive opfyldt: "Dommedag kommer ikke, førend muslimerne bekæmper jøderne og dræber dem. Jøderne vil gemme sig bag klipper og træer, men klipperne og træerne vil sige: Oh, muslim, oh Allahs tjener, der er en jøde bag mig, kom og dræb ham."«

Udtalelsen refererer ikke til selve Koranen, men derimod en såkaldt hadith – en lille beretning om, hvad profeten Muhammed og hans nærmeste har sagt eller gjort.

»Lige præcis denne hadith er egentlig ret kendt pga. konflikten imellem Israel og Palæstina, der har forplantet sig til hele den arabiske verdens tankeapparat. Det betyder, at hadith'en er i kraftig rotation i prædikener, udtalelser og fortolkninger verden over,« fortæller Thomas Hoffmann.

Han er professor i koranstudier ved Københavns Universitet og understreger, at hadithen, trods sin udbredelse, mest bruges i meget konfrontatoriske, islamistiske og pro-palæstinensiske samfundsgrupper.

»Nogle steder i den arabiske verden ville man i hvert fald ikke studse over sådan en prædiken, og i de lande, som har et meget anstrengt forhold til Israel, er det ikke noget usædvanligt,« lyder det.

Det, som i Thomas Hoffmanns øjne gør sagen alvorlig, er, at imamen blander ældgamle tekster med den aktuelle politiske situation:

»Jeg kan sådan set godt forstå, at Det Jødiske Samfund har meldt det til politiet, for det minder meget om løbeseddelssagen fra 2002, hvor Hizb ut-Tahrir havde samlet uddrag fra Koranen og koblet det til den aktuelle situation; zionismen, Israel og Jerusalem.«

I den sag blev foreningens talsmand dømt for grov overtrædelse af racismeparagraffen, selvom Hizb ut-Tahrir ikke direkte sagde, at man skulle slå jøder ihjel. Det var dog den logiske slutning, læseren drog, når koranteksterne blev forbundet med den aktuelle situation, fortæller Thomas Hoffmann, der vurderer, at det er den samme slags kobling, imamen laver:

»Problemet er, at han inddrager zionismen og Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, der ikke har noget med dommedag (som hadithen omhandler, red.) at gøre, men derimod er en aktuel politisk situation.«

Han mener, at det nu er op til retsstaten at finde ud af, hvor linjen skal lægges i Danmark, fordi »disse situationer risikerer at dukke op igen og igen«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.