Indland

Beviset er i hus: Der findes en hunulv i Danmark

DNA-prøver dokumenterer endegyldigt, at der findes mindst én hunulv i Danmark. Snart kan der være hele flokke, vurderer forsker.

Foto fra vildtkamera fra den 11. januar 2017, der viser en ulv ud af de to ulve, der ses sammen i Vestjylland. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus, Aarhus Universitet, Leif Meldgaard samt Thomas Boesdal.

Nu skulle den være god nok.

Forskere og frivillige har nu endegyldigt dokumenteret, at der findes mindst én hunulv i Vestjylland.

Hunulven er identificeret som en ulveunge, der stammer fra et område sydvest for Berlin, oplyser Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Ekspert: Fire hunner ændrer ulve-situationen i Danmark

I februar fremlagde Naturhistorisk Museum Aarhus og DCE-Aarhus Universitet fotos og videomateriale fra vildtkameraer, som med »overvejende sandsynlighed« viste ulvepar i det vestlige Jylland.

Nu viser en endnu en videooptagelse to ulve sammen i et par. Derudover dokumenterer en DNA-profil fra to forskellige afføringsprøver, at der er tale om en hunulv.

Dermed er der siden 2012 identificeret i alt fem forskellige ulveindivider i Danmark: fire hanner og én hun.

Første sikre spor af hunulv fundet i Danmark

Ifølge seniorforsker Peter Sunde fra DCE-Aarhus Universitet er der stor sandsynlighed for, at der er ulveunger på vej. Ulve danner nemlig par af én grund: For at få unger.

»Med den endegyldige dokumentation for forekomst af en hunulv i Danmark, er det nu kun et spørgsmål om ganske få år før der i Danmark vil optræde ikke bare enkeltindivider og par, men også flokke af ulve. Selv hvis det første ulvepar skulle vise sig ikke at få unger, må man forvente at nye hunulve vil indvandre til Danmark i de kommende år som følge af den generelle bestandsvækst i den centraleuropæiske ulvebestand. Det er derfor forventeligt, at flere ulvepar vil etablere sig i Jylland inden for de kommende fem år,« vurderer Peter Sunde, DCE-Aarhus Universitet.

DNA-prøverne er indsamlet af de frivillige Thomas Boesdal, Jonas Siim Jensen og Søren Krabbe.

Det er uvist præcis hvor gammel hunulven er, men via DNA-profilen og det centraleuropæiske ulvesamarbejde CEwolf, var det muligt at fastslå ulvens oprindelse.

Hunulven, som nu har fået kodenavnet GW675f, er datter af Göritz-Klepzig-koblet fra sydvest for Berlin, der lever i et territorium på tværs af grænsen mellem delstaterne Brandenburg og Sachsen-Anhalt, oplyser Aarhus Universitet.

Hannens identitet er fortsat ukendt, da der endnu ikke er fundet DNA af tilstrækkelig kvalitet.

Videoen fra et vildtkamera er optaget 3. marts 2017. Den viserto ulve, der løber sammen. Video: Naturhistorisk Museum Aarhus, Aarhus Universitet, Leif Meldgaard samt Thomas Boesdal.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her