Indland

Politikere er glade for ny whistleblowerordning

En ny whistleblowerordning i Region Hovedstaden har givet 26 indberetninger.

Det var et tip til Jyllands-Posten – og ikke til ledelsen på Rigshospitalet – som satte gang i afsløringerne af lægers brug af forskningsmidler til andet, end det pengene var tiltænkt. Foto: Sofia Busk

En konsulent, der fakturerer timer, uden at der bliver udført arbejde for regionen. Uregelmæssigheder i forbindelse med et udbud. Beskyldning om misbrug og seksuel adfærd. Magtmisbrug samt tilfælde af uetisk behandling af patienter og pårørende.

Mit håb er, at den kan være med til at forebygge nogle af de større sager, vi har set før i tiden. At man får dem afdækket i tide, før de bliver rigtig store, f.eks. svindel med midler på den ene eller anden måde.
Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand

Fire af seks verserende, potentielt alvorlige sager i Region Hovedstaden, som alle er kommet for dagens lys i forbindelse med en ny whistleblowerordning.

Ordningen, hvor regionens 40.000 ansatte kan komme med anonyme tip om ulovligheder og alvorlige uregelmæssigheder, blev indført, efter Jyllands-Postens afsløringer af læger, overlæger og professorers brug af forskningsmidler til ekstravagante og private formål som bl.a. rejser, middage og inventar til privatboligen.

Ud over de seks verserende sager er der blevet indberettet 20 sager, siden ordningen blev indført for halvandet år siden. Det fremgår af et statusnotat til forretningsudvalget i Region Hovedstaden.

Syv af sagerne blev afvist, fordi de ikke havde den alvorligere karakter, som er en betingelse for at være omfattet af ordningen.

I elleve af sagerne viste undersøgelserne, at mistanken om f.eks. uberettiget opslag i en patientjournal ikke holdt.

Whistleblower- ordning
Region Hovedstaden
  • Whistleblowerordningen i Region Hovedstaden har fungeret siden 7. oktober 2015.
  • Den blev indført efter JP’s afsløringer af læger, overlæger og professorers brug af forskningsmidler til ekstravagante og private formål.
  • Rigsrevisionen fastslog i en rapport efterfølgende, at administrationen af forskningsmidler afspejlede »en særegen, afvigende forvaltningskultur«.
  • Af de 26 indberetninger, der er kommet siden ordningens ikrafttræden, har de 24 været anonyme.

To sager – et manglende udbud i forbindelse med indkøb af en maskine og en læges fejlbehandling af patienter og generelt aggressiv ledelsesmæssig adfærd – endte med en disciplinær påtale og en tjenstlig samtale.

Om 26 sager er få eller mange i løbet af halvandet år, tør regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) ikke sige.

Hun tror ikke, at ordningen er kendt blandt alle 40.000 ansatte endnu, og med det forbehold, at den socialdemokratiske gruppe i regionsrådet endnu ikke har drøftet drøftet, hvorvidt ordningen skal fortsætte, er hun personligt positiv over for det. Regionsrådet skal tage stilling til det i juni.

»Det tager tid at få løbet en sådan ordning i gang. Mit håb er, at den kan være med til at forebygge nogle af de større sager, vi har set før i tiden. At man får dem afdækket i tide, før de bliver rigtig store, f.eks. svindel med midler på den ene eller anden måde,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

De Radikale vil også lade ordningen fortsætte.

»Det, vi hidtil har set, er småtterier, mens de verserende sager potentielt er af alvorligere karakter. Jeg er godt tilfreds med ordningen, som vi skal bevare, ikke mindst fordi den virker præventivt, ved at man måske holder sig i skindet, fordi man ved, at man risikerer at blive indberettet,« siger Charlotte Fischer, radikalt medlem af forretningsudvalget.

Region Syddanmark indførte ligeledes i 2015 en whistleblowerordning, som 11 ifølge en opgørelse fra september i fjor havde gjort brug af. De 5 af sagerne handlede imidlertid om forhold, som falder uden for ordningen. De øvrige regioner har ikke en whistleblowerordning.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Journalisten bag serien: Morten Pihl


Jyllands-Posten afslører, hvordan overlæger på især Rigshospitalet har misbrugt forskningsmidler til dyre vine, middage, møbler og rejser for familie og kolleger.

Da flere af de involverede overlæger i retten har fået nedlagt forbud mod at blive identificeret, har vi måttet anonymisere eller udelade en stor del af artiklerne, som har ført til politianmeldelser af lægerne. Afsløringerne har stået på siden den 16. juni 2013.

Morten Pihl modtog 9. januar 2015 Cavling-prisen for sine afsløringer.


Har du input eller kommentarer til Jyllands-Postens dækning af sagen, er du velkommen til at kontakte morten.pihl@jp.dk

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Mød en Cavling-vinder
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her