Host, snøft, av... Mange børn afleveres syge i børnehave og vuggestue

Urimeligt, mener Børnerådet om, at 57 pct. af børnene ikke får lov at blive raske hjemme på sofaen

Artiklens øverste billede
Mange børn oplever at blive afleveret syge i daginstitution, selv om de mest trænger til fars eller mors hånd på panden.

De fleste forældre kender det: en børnepanodil og så op på cyklen og af sted i børnehave eller vuggestue, så mor og far kan komme videre på arbejde.

En ny undersøgelse fra Børnerådet dokumenterer nu, at også de små registrerer det som et problem, at de ofte bliver afleveret i daginstitution uden at være ordentligt raske. 57 pct. af de adspurgte børn fortæller, at de oplevet at komme sløje af sted, og hver 10. barn beretter, at det er sket flere gange.

»Det er helt urimeligt, at det er så udbredt at sende syge børn i institution. Vi bliver nødt til at skabe nogle rammer, der gør, at børn kan få lov at være syge, uden at familierne skal opleve det som et kæmpe  pres. Jeg efterlyser en langt mere aktiv familiepolitik i Danmark, så forældrene kan tage de sygedage, som barnet har behov for,« siger Børnerådets formand Per Larsen.

I vuggestuer og børnehaver tager pædagogerne imod de snottede, hostende og syge børn, og næstformand Birgitte Conradsen fra pædagogernes fagforening BUPL, siger, at børnenes beretninger svarer meget godt til de indberetninger om syge børn, som BUPL får fra medlemmerne ude i daginstitituonerne.

»Det er meget uheldigt - selvfølgelig mest for det syge barn, men også for alle andre i institutionen. Et sygt barn kræver ekstra opmærksomhed, som vi ikke har normeringer til at imødekomme. Desuden smitter de jo både de andre børn og personalet, og så er der for alvor gang i en dårlig spiral,« siger hun og fastslår, at selv om det er forældrenes ansvar at holde børnene hjemme, til de er raske, er der større kræfter på spil.

»Vi oplever jo, at selv om forældrene i følge overenskomsterne har ret til at blive hjemme, når barnet er sygt, er der mange, som har svært ved at ringe ind på arbejde og melde fra på grund af barns sygdom. Det siger noget, at vi har en usund arbejdskultur her i landet, og det kan den enkelte børnefamilie ikke løse selv,« siger hun.

I stedet appellerer hun og BUPL til, at arbejdsmarkedets parter sammen med politikerne sætter sig i spidsen for at ændre hele holdningen til børnefamilier og sikrer dem den luft, der skal til.

»Vi kan jo se til både Norge og Sverige, hvor der hersker en helt anden holdning til det at være børnefamilie. En holdning, som vi desværre ikke genfinder i Danmark, og det resulterer i, at familier med små børn er enormt pressede. Det dur ikke, og det bør i højere grad være et samfundsanliggende- og ansvar at hjælpe de kommende generationer godt i vej,« siger Birgitte Conradsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.