Solstorme er nu blandt de største trusler mod Danmark

Eksplosionsagtige solstorme kan ødelægge satellitter og kraftværker, og solstorme placeres på ny liste som en af de 13 største trusler mod Danmark.

Artiklens øverste billede
Ifølge flere eksperter er Danmark sårbar over for solens storme. Hvis elforsyningen f.eks. ikke virker, fordi en solstorm ødelægger transformatorer, kan sygehuse, vigtige computersystemer og transportsektoren blive ramt. Foto: Nasa

Eksplosioner på solen, som sender solstorme mod jorden, bliver nu for første gang udpeget som en af de største trusler mod Danmark sammen med gamle kendinge som orkaner, terror, epidemier og oversvømmelser.

Solstorme – eller såkaldt rumvejr – kan i værste fald lamme satellitter, elforsyning, flytrafik og kommunikationssystemer, advarer Beredskabsstyrelsen i en ny risikovurdering, som offentliggøres torsdag og kortlægger de 13 største trusler, der kan medføre større katastrofer og ulykker i det danske samfund.

I 2015 lukkede et kraftigt soludbrud ned for flytrafikken i Sverige i en dag, ligesom Malmø tidligere har oplevet strømsvigt. Tilsvarende problemer kan ramme Danmark, siger Mads Ecklon, chef for krisestyringsenheden i Beredskabsstyrelsen.

»Det er nyt, at vi har taget rumvejr med på listen. Men det kan have alvorlige konsekvenser for flere vigtige systemer – også her i Danmark,« siger Mads Ecklon, der tilføjer, at Danmark er nødt til at opbygge beredskab og varslingssystemer for at ruste landet bedre til at tackle truslen.

Ifølge Beredskabsstyrelsen og flere eksperter er Danmark blevet mere sårbart over for solstorme, i takt med at samfundet er blevet mere afhængigt af teknologi som gps-navigation og it-systemer, som kan kollapse, hvis satellitter ødelægges af farlig stråling.

»Risikoen er måske ikke så stor. Til gengæld kan konsekvenserne være meget voldsomme og ubehagelige, hvis der kommer store udbrud. Soludbrud, der trænger gennem jordens atmosfære, kan i værste fald også sætte kraftværker ud af drift,« siger astrofysiker Kristoffer Leer fra rumvejrscenteret på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Solens cyklus betyder ifølge astrofysikeren, at udbrud med en styrke til at slå flytrafikken ud typisk forekommer hvert tiende år. Borgerne skal dog ikke gå rundt og være skræmte, men truslen er hidtil ikke blevet taget alvorligt nok i Danmark, mener han. Samme toner kommer fra seniorforsker emeritus ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Peter Stauning, der tidligere har peget på behov for øget overvågning og planer for, hvordan solstorme skal håndteres.

»Tænk bare på konsekvenserne, hvis man bruger gps til at navigere et fly til landing, og signalet forsvinder, fordi satellitterne rammes af et udbrud,« siger han og understreger, at selv om rumvejret skal tages alvorligt, er det ikke en trussel, der kommer op på højde med terror eller orkaner.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.