Indland

Danskere vil give en undskyldning til slavernes efterkommere i Vestindien

Ifølge en meningsmåling ønsker en overvægt blandt danskere, at Danmark officielt undskylder for at have handlet med slaver.

De tre øer Sankt Thomas, Sankt John og Sankt Croix er tidligere Dansk Vestindien, men kaldes i dag for US Virgin Islands eller Jomfruøerne. Foto: Maj Bach Madsen

Danmark bør officielt give en undskyldning til befolkningen på De Amerikanske Jomfruøer – den tidligere slavekoloni Dansk Vestindien – for i mange årtier at have handlet med og anvendt tusindvis af deres forfædre som slaver. Det mener næsten hver anden dansker, 49 pct. Til sammenligning svarer 36 pct. nej til spørgsmålet om en undskyldning i en måling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten.

»Resultatet tyder på, at den diskussion, der i mange år har været om spørgsmålet, har medført en ændring i danskernes holdning. Det er ikke usædvanligt, for ser man på andre undskyldninger for fortidens handlinger, er der altid gået en mangeårig diskussion forud,« siger postdoc Astrid Nonbo Andersen, der på Dansk Institut For Internationale Studier forsker i historiepolitik.

På øerne i Caribien søger mange i dag efter deres afrikanske rødder. Eksempelvis er der oprettet en database, hvor slavernes efterkommere kan gå tilbage i historien og finde ud af hvem i deres slægt, der i sin tid blev fragtet over Atlanten på de danske slaveskibe. Både blandt mange indbyggere og lokale politikere som det mangeårige medlem af øernes senat Positive Nelson er der et stærkt ønske om en undskyldning 100 år efter, at det blev besluttet at sælge Dansk Vestindien til USA.

»Jeg føler at 100-året for salget er et passende tidspunkt at give en undskyldning som en form for forsoning. Den vil hele et psykologisk sår. Men en undskyldning skal være oprigtig ment,« siger han.

Siden 1998, da spørgsmålet om en undskyldning for alvor kom til debat i anledning af 150-året for slavernes frigivelse, har et flertal blandt politikerne afvist at give en officiel undskyldning. Den politik vil regeringen fortsætte, oplyser kulturminister Mette Bock (LA) i en mail.

»Jeg kan sagtens se, at man kan argumentere for både det ene og det andet. Men jeg har faktisk svært ved at se, hvordan det hjælper nogen, at vi skal undskylde noget, der skete for 150 år siden,« mener Mette Bock. Hun støttes af et flertal i Folketinget.

Mens flere selvstændige østater i Caribien har slået sig sammen og kræver en undskyldning og erstatning for slavetiden fra flere lande, mener De Amerikanske Jomfruøers guvernør, Kenneth Mapp, at en dansk undskyldning er unødvendig.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Danmarks kolonifortid

100 år efter at danskerne stemte ja til at sælge Dansk Vestindien til USA er der stadig - på godt og ondt - en historisk tæt forbindelse til den tidligere slavekoloni i Caribien.

Jyllands-Posten sætter fokus på Danmarks fortid som oversøisk kolonimagt. Hvad kom der egentlig ud af det?

Annonce
JP Anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her