Skuffede borgmestre: Vi har spildt vores tid

Processen, der har ledt frem til, at en ny politiskole nu ser ud til at ende i Herning, har været en »farce« og et »skuespil«, lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
Flere borgmestre, inklusive borgmester i Viborg Kommune Torsten Nielsen (K), håber ikke, at det sidste ord er sagt i diskussionerne om, hvor den nye politiskole skal ligge. Foto: Ernst Van Norde

Spild af tid og penge. Sådan lyder kritikken fra flere borgmestre, efter at justitsminister Søren Pind onsdag meldte ud, at regeringen vil placere en ny politiskole i Herning.

Planen er, at nye politibetjente i Vestdanmark i fremtiden skal uddannes i et nybyggeri til ca. 550 mio. kr., og at Herning Kommune med en byggegrund klar og en tidshorisont på 22 måneder skal lægge grund til skolen, som adskillige jyske og fynske kommuner har kæmpet om i godt et år.

»Hvis skolen lander i Herning, har den proces, som har kørt i over et år, været fuldstændigt skuespil. Der er jo ikke noget fagligt, økonomisk eller noget som helst andet belæg for, at det lige skal være der,« mener Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune, der har tilbudt at huse politiskolen i byens gamle kaserne.

Oplægget var i lang tid, at politiskolen skulle etableres i eksisterende bygninger - den løsning er ca. 350 mio. kr. billigere end et nybyggeri. Det var udgangspunktet for, at også Haderslev Kommune, Viborg Kommune og Vejle Kommune kom med deres bud på, hvor en politiskole kan placeres. 

For nylig offentliggjorde Rigspolitiet en rapport, hvor det blev anbefalet, at politiskolen etableres som et nybyggeri. Det til trods for, at flere eksisterende bygninger scorede flere point end et nybyggeri i selvsamme rapport.

Det gjaldt bl.a. for Vejle Kommune, som har tilbudt at stille byens gamle sygeplejeskole til rådighed. Her kunne man ifølge Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggård (V), være klar til at tage i mod nye politielever den 1. januar 2017.

»Den tidligere sygeplejeskole kan stå klar om to måneder. Der skal stort set kun en støvsuger og nogle møbler til, så kan man bare gå i gang, og det vil koste en brøkdel af, hvad en ny skole skal koste,« siger Arne Sigtenbjerggård, der har svært ved at forstå beslutningsforløbet.

»Her bagefter står jeg med underkæben nede på brystet og tænker, hvad skete der her? Herning har ikke været nævnt som en mulighed rigtig længe. Og det virker, som om det er noget, som er blevet besluttet for lang tid siden, og så har man jo virkelig gjort en masse af os andre kommuner til grin, for vi har brugt så mange ressourcer og mandetimer på det her,« siger han og understreger, at han ikke tror på, at hans eget parti, Venstre, kunne finde på at holde en aftale med Herning Kommune skjult for de andre kommuner.

Viborg Kommune har tilbudt, at politiskolen kan rykke ind i Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro og på nabogrunden.

»Der er langt om længe kommet en udmelding, det hilser jeg med glæde velkommen, for den her farce har stået på i mange måneder. Men jeg harcelerer over den måde, vi er kommet dertil på. Den simple udmelding, vi har fået nu, har vi ventet på i 13 måneder, det synes jeg ikke er i orden,« siger borgmester Torsten Nielsen (K).

I Haderslev Kommune mener borgmester Hans Peter Geil (V), at spillereglerne er blevet ændret undervejs i forløbet. Derfor er han kritisk.

»Jeg er ikke sur over, at det bliver Herning. Kun én kommune kan vinde. Vi er sure over den tid og de ressourcer, vi har brugt,« siger han.

»Alle kommuner vest for Storebælt fik til opgave at byde ind med bygninger. Nu vil man bygge en ny skole til 550 mio. kr. Hvor kom det fra? Havde vi vidst det, kunne vi have budt ind med en grund. Jeg vil ikke dømmes ude på, at man ændrer spillereglerne undervejs.«

Alle de kommuner, som har budt ind, afventer nu den videre proces. Er beslutningen om at uddanne fremtidens betjente i Herning endelig? Har de stadig en chance?

I Sønderborg bevarer Erik Lauritzen håbet.

»Jeg tror ikke på, at det er afgjort. Jeg tror ikke på, at ansvarlige partier vil stå model til det. Jeg forventer, at de øvrige forligspartier vil stå fast på, at man skal udnytte de bygninger, der er rundt omkring og finde de bedste lokaler der,« siger han.

»Det er ufatteligt, hvis man pludselig kan finde en halv mia. kr. til at bygge en ny skole, når man ser, hvad der ellers ikke kan lade sig gøre på uddannelsesområdet.«

Justitsminister Søren Pind udtalte onsdag til Ritzau, at »en ny politiskole i det vestlige Danmark er afgørende for at fremtidssikre politiet« i forbindelse med valget af Herning som skolens hjemsted. Ministeren har dog tidligere erkendt, at forløbet kunne være håndteret bedre.

»Jeg tror, at enhver kan se, at det havde været nemmere, hvis man bare fra begyndelsen havde truffet en beslutning om, hvor den skole skulle have ligget,« sagde han til Ritzau mandag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.