Indland

De øverste hospitalslæger bijobbede for en mia. kr. på et år

Region Syddanmark og Region Sjælland har ikke styr på hospitalslægernes bibeskæftigelse, og det kan gå ud over patientsikkerheden, lyder kritikken fra statsrevisorerne.

Hvad vil du sige til at blive opereret af en overlæge, som har været på arbejde uafbrudt i måske 30 timer, fordi han ved siden af sit faste job på hospitalet har et bijob, hvor han efter arbejdsdagen i går har kørt lægevagt hele natten for at få en ekstraindtægt ved siden af sin faste hyre på omkring en mio. kr.?

Landets regioner og lægernes organisationer har indgået en aftale, der forpligter lægelige chefer, overlæger og afdelingslæger på landets hospitaler til at oplyse regionerne om deres bibeskæftigelse med f.eks. at udarbejde attester i forsikringssager, arbejde for medicinalvirksomheder eller i egen privatklinik. Reglerne skal bl.a. sikre, at der ikke opstår interessekonflikter, eller at bibeskæftigelsen ikke går ud over patientsikkerheden.

Intet overblik

Men hverken Region Sjælland eller Region Syddanmark har styr på, hvad hospitalslægerne går og laver ved siden af hovedjobbet, da man hverken overholder de centrale regler eller regionernes egne retningslinjer, ligesom over halvdelen af hospitalsafdelingerne slet ikke vurderer lægernes bibeskæftigelse, fastslår Rigsrevisionen i en kritisk rapport.

Hvem vil have en pårørende, som bliver opereret af en læge, som muligvis er dødhamrende træt, fordi vedkommende måske tænker mere på sin indtjening end på patientsikkerheden?
Peder Larsen, formand for statsrevisorerne

Dermed har man ikke grundlaget for at skride ind over for eventuelle interessekonflikter i forhold til f.eks. medicinalindustrien eller over for læger, som er for trætte på grund af bijob.

De politisk valgte statsrevisorer kalder det »utilfredsstillende«, at de to regioner ikke har et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, om lægernes bibeskæftigelse er foreneligt med deres arbejde på hospitalet. Det giver en risiko for, at bijobberiet går ud over behandlingen af patienter og hospitalets ressourcer, ligesom det kan mindske tilliden til lægerne og gøre dem sårbare for kritik, anfører statsrevisorerne.

Patientsikkerheden

Det er fuldt legitimt at tjene penge ved siden af, men det skal dokumenteres, og det bliver det for ofte ikke, og det kan gå ud over patientsikkerheden, hvis man ikke kender omfanget af bijobberiet, siger formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

»Hvem vil have en pårørende, som bliver opereret af en læge, som muligvis er dødhamrende træt, fordi vedkommende måske tænker mere på sin indtjening end på patientsikkerheden?« lyder det fra Peder Larsen.

Eller som statsrevisor Søren Gade (V) siger: »Lægen kan være for træt. Det er derfor, man har lavet et system, som man ikke følger.«

Statsrevisorerne kritiserer, at ingen af de undersøgte regioner – foruden Region Sjælland og Region Syddanmark har man også undersøgt Region Hovedstaden – har fastlagt kriterier for, hvordan lægernes bibeskæftigelse skal vurderes, at der er eksempler på, at lægerne bruger deres arbejdstid og hospitalets udstyr i forbindelse med deres bibeskæftigelse uden at betale for det, og at knap halvdelen af de ledende overlæger har bibeskæftigelse på f.eks. egen klinik, på et privathospital eller i lægemiddelindustrien, selv om hovedreglen i både Region Sjælland og Region Syddanmark er, at de ikke må have bibeskæftigelse.

»Man overtræder de regler, man selv har lavet, og det burde ellers være til at finde ud af, hvis den ledende overlæge ikke må have biindtægt,« siger statsrevisor Søren Gade.

Af de knap 20.000 hospitalslæger, der var ansat i 2014, havde knap 9.000 pligt til at oplyse om deres bibeskæftigelse. To ud af tre oplysningspligtige læger i hele landet havde i 2014 bibeskæftigelse, og det tjente de tilsammen omkring en mia. kr. på, fremgår det af Rigsrevisionens rapport. Af de godt 5.000 læger, som havde et lønmodtagerjob ved siden af, som kastede mindre af sig end hovedjobbet, tjente 89 pct. under 300.000 kr. i bijobbet. 10 pct. svarende til 517 læger tjente mellem 300.000 og 500.000 kr., mens en pct. svarende til 38 læger tjente over en mio. kr.

Nyt it-system skal give bedre overblik over lægers bijob

Region lægger sig ned

Regionsrådsformand Stephanie Lohse (V) erkender, at Region Syddanmark ikke har haft styr på omfanget af lægernes bibeskæftigelse.

»Det er ikke godt nok, for der skal selvfølgelig være gennemsigtighed og transparens. Det retter vi op på,« siger hun og tilføjer, at regionen i lyset af den forventede kritik har besluttet at indføre et nyt it-system for at få et bedre overblik.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra formanden for regionsrådet i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V).

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Journalisten bag serien: Morten Pihl


Jyllands-Posten afslører, hvordan overlæger på især Rigshospitalet har misbrugt forskningsmidler til dyre vine, middage, møbler og rejser for familie og kolleger.

Da flere af de involverede overlæger i retten har fået nedlagt forbud mod at blive identificeret, har vi måttet anonymisere eller udelade en stor del af artiklerne, som har ført til politianmeldelser af lægerne. Afsløringerne har stået på siden den 16. juni 2013.

Morten Pihl modtog 9. januar 2015 Cavling-prisen for sine afsløringer.


Har du input eller kommentarer til Jyllands-Postens dækning af sagen, er du velkommen til at kontakte morten.pihl@jp.dk

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Mød en Cavling-vinder
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her