Indland

Statsrevisorer: Lægers bijob risikerer at ramme patienter

Statsrevisorerne kritiserer flere hospitaler for ikke at have ordentlig styr på lægers bibeskæftigelse.

Region Sjælland og Region Syddanmark får hug af Statsrevisorerne for sagen om lægers bijobberi.

Der er risiko for, at lægers bibeskæftigelse går ud over behandlingen af patienter og hospitalernes ressourcer, lyder kritikken fra Statsrevisorerne.

De finder det utilfredsstillende, at Region Sjælland og Region Syddanmark "ikke har et tilstrækkeligt grundlag" for at vurdere, om lægers bibeskæftigelse er forenelig med deres arbejde på hospitalet.

- Vi anfægter ikke, at man kan have bibeskæftigelse. Man skal bare kunne gøre rede for det og have klare retningslinjer, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

- Det skal ikke være sådan, at lægen indkasserer gevinsten og det offentlige får udgiften.

Der er blandt andet blevet fundet eksempler på, at læger har brugt deres arbejdstid og hospitalernes ressourcer i forbindelse med deres bijob - uden at betale for det.

- Det kan være et problem, hvis en læge har egne kunder og undersøger dem på hospitalet og måske endda også bruger hospitalets udstyr uden at betale for det, siger Peder Larsen.

Læger tjener millioner på venteliste

Samtidig kritiserer Statsrevisorerne, at knap halvdelen af de ledende overlæger har bibeskæftigelse, selv om hovedreglen er, at de ikke må.

Statsrevisorerne har undersøgt hospitaler i Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden.

Sidstnævnte har som den eneste sikret, at den nærmeste leder får de oplysninger om bibeskæftigelse, som de skal have.

Undersøgelsen blev indledt, efter at Fyens Stiftstidende afslørede en tidligere sygehusdirektør i at hæve priserne og underskrive sine egne regninger, da han fra 2007 til 2011 bijobbede som hjertelæge på Sygehus Sønderjylland.

Hospitalslæger må gerne have bijob, men det må hverken i omfang eller indhold gå ud over deres arbejde på hospitalet.

- Hvis man som pårørende ser en læge, der ser træt ud, og vedkommende simpelthen har arbejdet for længe og ikke bør foretage behandlingen, så er der jo grund til at være dybt foruroliget, siger Peder Larsen.

For at undgå interessekonflikter, ikke-udhvilede læger og mindre fleksibel arbejdstilrettelæggelse skal lægelige chefer, overlæger og afdelingslæger oplyse regionerne om deres bijob.

Oplysningspligten gælder ikke øvrige hospitalslæger. Ifølge Statsrevisorerne havde op mod to ud af tre læger med oplysningspligt i 2014 et bijob.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Journalisten bag serien: Morten Pihl


Jyllands-Posten afslører, hvordan overlæger på især Rigshospitalet har misbrugt forskningsmidler til dyre vine, middage, møbler og rejser for familie og kolleger.

Da flere af de involverede overlæger i retten har fået nedlagt forbud mod at blive identificeret, har vi måttet anonymisere eller udelade en stor del af artiklerne, som har ført til politianmeldelser af lægerne. Afsløringerne har stået på siden den 16. juni 2013.

Morten Pihl modtog 9. januar 2015 Cavling-prisen for sine afsløringer.


Har du input eller kommentarer til Jyllands-Postens dækning af sagen, er du velkommen til at kontakte morten.pihl@jp.dk

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Mød en Cavling-vinder
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her