Gymnasium deler eleverne efter etnicitet

På Langkaer Gymnasium i Aarhus er de nye 1. g’ere opdelt, så de etnisk danske elever går i nogle få klasser, mens resten er rene indvandrerklasser.

I et forsøg på at holde på de få tilbageværende etnisk danske elever har Langkaer Gymnasium ved Aarhus – angiveligt som det første gymnasium i Danmark – opdelt de nye 1. g’ere efter etnicitet.

Det usædvanlige skridt skyldes, at andelen af etnisk danske elever er raslet ned de seneste år. I 2007 var der 25 pct. elever med anden etnisk baggrund end dansk på gymnasiet. Nu er der 80 pct. i den årgang, der lige er startet efter sommerferien.

Jeg ved godt, at det kan lyde racistisk, men man er nødt til at skabe et miljø, hvor danske børn ikke er minoriteten.

Niels Egelund, professor

Her er eleverne med efternavne som Jensen og Hansen samlet i tre klasser, hvor fordelingen nu er 50-50. De resterende fire klasser på den almene gymnasielinje består udelukkende af indvandrere og efterkommere.

Hos den internationale tværpolitiske bevægelse SOS mod Racisme er der forargelse over gymnasiets opdelinger.

»Det er rendyrket diskrimination, når man sorterer folk efter, om de er hvide eller brune danskere,« siger landsformand Jette Møller.

Advokat Niels-Erik Hansen, der specialiserer sig i sager vedrørende menneskerettigheder, vurderer, at gymnasiets praksis kan være ulovlig. Det samme gør Nanna Krusaa, jurist ved Institut for Menneskerettigheder:

»Hvis man placerer elever alene ud fra race eller etnicitet, er det efter min klare vurdering ulovligt,« siger Nanna Krusaa.

Professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, forstår derimod godt skolens beslutning.

»Hvis jeg var rektor, ville jeg gøre nøjagtigt det samme. Jeg ved godt, at det kan lyde racistisk, men man er nødt til at skabe et miljø, hvor danske børn ikke er minoriteten. Ellers skrider de også til andre gymnasier, og så står man tilbage med 100 pct. tosprogede, som man også har set på flere folkeskoler,« siger Niels Egelund.

Rektor Yago Bundgaard mener ikke, at der rent juridisk er noget at komme efter ved at fordele efter etnicitet. Han peger på, at det er helt normalt at skele til f.eks. køn, når man laver hold.

»Jeg henholder mig egentlig bare til gymnasiebekendtgørelsen, hvor der står, at det er rektor, der suverænt står for at lave hold- og klassedannelse. Det er det, jeg gør,« siger Yago Bundgaard, der til gengæld godt kan forstå, hvis nogen synes, det er en dårlig idé.

»Men det er den mindst ringe af de idéer, jeg har at vælge imellem,« siger rektoren, der efterlyser redskaber til at sikre en mere ligelig fordeling af eleverne imellem gymnasierne. Det kunne f.eks. ske ved at begrænse det frie skolevalg og sætte et loft over andelen af tosprogede elever på hvert gymnasium, mener han.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby erkender i en skriftlig kommentar, at der er problemer med »ghettogymnasier«. Om klasseopdelingen efter etniske kriterier udtaler hun, at det er rektor, der har ansvaret for klassedannelsen, og at det er i orden at tage pædagogiske hensyn:

»Det skal dog understreges, at det på ingen måde er i orden, hvis klassedannelsen alene sker ud fra usaglige hensyn som eksempelvis ”elevernes hårfarve”.«

Kender du til andre eksempler, hvor der bliver sorteret efter etnicitet, hører vi gerne fra dig. Kontakt os på thomas.vibjerg@jp.dk eller martin.johansen@jp.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.