Modenavne kommer aldrig til at overtrumfe Christian, Anna og Anders

Nogle navne vil altid leve, mens mange af tidens mest hippe navne vil dø ud og måske blomstre op igen om tre generationer, mener navneforsker.

Artiklens øverste billede
Tidstypiske navne som Theodor, Elliot og Arthur har sneget sig ind på top 50 over mest brugte drengenavne i dag.

Selvom Noah, Freja og Oscar er blandt de mest hippe navne til nyfødte børn lige nu, vil det fortsat være kendte danske navne som Christian og Anna, der står på flest danske sygesikringsbeviser over tid.

Torsdag udgav Danmarks Statistik sin årlige opgørelse over, hvad danske børn blev navngivet i det forgangne år. Her er det Sofia, Freja og Ella, der topper blandt pigenavne, mens William, Noah og Lucas er de foretrukne drengenavne.

Men de hippe navne falder ind under kategorien af navne, som dør ud og måske liver op igen om tre generationer, mens andre navne aldrig bliver lagt på hylden.

»Vi kan se, at nutidens mest hyppige fornavne typisk har været populære for tre generationer siden. Det er svært at fastslå præcist, hvad der afgør gamle navnes opblomstring, men det tyder på, at nyfødte får navne, som var populære i deres oldeforældres generation,« siger navne- og sprogforsker ved Københavns Universitet, Birgit Eggert.

»Man giver sjældent børn et navn, som er normalt i ens egen generation eller ens forældres genereation. Derfor er navne som Bent, Dorthe og Kirsten sjældne blandt nyfødte i disse år. Undtagelsen er dog navne som Christian, Anders, Frederik og Anna, som ikke er afhængige af generationer, men lever sit eget liv. Derfor vil rigtig mange danskere hedde den slags navne lige meget, hvad navnemoden dikterer,« siger hun.

Men hvis man ser på hitlisten for børn, der blev født i 2015, er der klare kendetegn ved navene. F.eks. ender de 13 mest populære pigenavne alle på "a", mens en del drengenavne har to vokaler efter hinanden som Noah og Elias.

»De navne, som får en opblomstring, har en ofte et lydfælleskab. Så selvom navnene er forskellige, er der nogle lyde, som vi godt kan lide, og derfor ser vi, at endelser og antallet af stavelser går igen,« siger Birgit Eggert.

I 2006 trådte en ny og mere fri navnelov i kraft, hvilket gjorde det muligt at benytte fornavne, som ellers havde været forbudt. Det affødte flere specielle navne som Gift, Cirkel, Panda og Jazz til danske børn.

Men selvom paletten af fornavne er udvidet, lader nybagte forældre sig inspirere af samme navnetendenser, mener Birgit Eggert.

»Gennemsnitsfamilien vælger ofte børnenavne, som er tidstypiske. Derfor får langt de fleste danske børn navne, som vi forstår som gamle danske navne. De specielle navne repræsenter derfor et meget lille mindretal,« siger navneforskeren.

I årets opgørelse er pigenavnet Esther højdespringer i forhold til sidste år, mens Nohr er højdespringeren hos drengene.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.