Kendt børneadvokat er dømt igen og igen for brud på spillereglerne

Advokat Gry Rambusch er kendt for sit engagement i sager om forældremyndighed, men ikke mindre end fem gange i år er hun blevet dømt for at have brudt spillereglerne.

Artiklens øverste billede
Advokat Gry Rambusch er kendt for sit stærke engagement i sager om forældremyndighed, men nu er hun blevet dømt for at have overtrådt spillereglerne ikke mindre end fem gange i år. Arkivfoto: Niels Hougaard

Den 36-årige advokat har en tatovering af retfærdighedens gudinde, som dækker nederste højre side af ryggen. Hun er blevet landskendt som advokaten, der med afsæt i sin egen barndom præget af vold, alkoholisme og fysiske og psykiske overgreb nu kæmper for at forhindre, at udsatte børn bliver udsat for de samme svigt, som hun selv blev udsat for som barn. Men i adskillige tilfælde har hun brudt reglerne og er blevet idømt store bøder.

Alene i år er børneadvokaten, som hun kalder sig selv, blevet dømt fem gange ved advokaternes disciplinære klageorgan, Advokatnævnet, for at have overtrådt reglerne om god advokatskik. Det har kostet hende fire bøder a 30.000 kr. og en bøde på 60.000 kr. – i alt bøder for 180.000 kr.

Jeg føler faktisk, at det begynder at ligne en klapjagt, for nogle af de her klager kom fra den Facebook-gruppe. I andre sager er jeg blevet frifundet i Advokatnævnet. Men her er jeg blevet dømt, og det er meget beklageligt.

Gry Rambusch, advokat

De relativt store bøder skyldes, at det ikke er første gang, hun er blevet dømt i Advokatnævnet for at gå over stregen. Det skete også tre gange i 2014.

Gry Rambusch afviser, at afgørelserne er udtryk for, at hun er for engageret i sagerne.

»Nej, det er de ikke udtryk for. Alle sammen er udtryk for, at jeg gør mit arbejde, og jeg er ikke enig i Advokatnævnets afgørelser,« siger hun.

Alle sagerne, hvor hun er blevet dømt, handler om forældremyndighed. I den sag, hvor hun blev idømt den største bøde på 60.000 kr., hængte Gry Rambusch på Facebook en mor ud for at være psykisk syg og fuld af løgn. Det er en »unødig og grov krænkelse« af moderen, fastslår Advokatnævnet og tilføjer, at Gry Rambusch gik for alt for langt i sit forsøg på at varetage sin klients interesser. Nævnet lagde også vægt på, at det var muligt for udenforstående at identificere moderen, og fastslog, at der var tale om en grov tilsidesættelse af god advokatskik.

Føler sig forfulgt

I de øvrige fire sager mod Gry Rambusch, som DR2 portrætterede i tre programmer med titlen ”Børneadvokaten” i fjor, blev hun dømt for at have givet forkerte oplysninger til en klient om ankefristen, for at have tilbagekaldt en klage til Ankestyrelsen uden samtykke fra sin klient og for at have fremsendt materiale til retten, efter at retten havde optaget en sag om forældremyndighed til dom. I en fjerde sag blev hun dømt for ikke at have sikret sin klient fuld indsigt i en sag og mulighed for at komme med bemærkninger til Statsforvaltningen, for ikke at have mødt op til et møde i en kommune og for at have udskrevet for stor en regning.

Gry Rambusch havde krævet frifindelse i alle sagerne. Hun føler sig jagtet af en gruppe mennesker, som er medlemmer af en Facebook-gruppe.

»Jeg føler faktisk, at det begynder at ligne en klapjagt, for nogle af de her klager kom fra den Facebook-gruppe. I andre sager er jeg blevet frifundet i Advokatnævnet. Men her er jeg blevet dømt, og det er meget beklageligt,« siger Gry Rambusch.

Når en advokat har fået tilpas mange bøder i Advokatnævnet, risikerer advokaten at få frataget retten til at fungere som advokat. Advokatrådet forsøgte at få advokat Hans Boserup frakendt retten til at drive advokatvirksomhed, men Højesteret fastslog i 2011, at grundlaget ikke var til stede. I Advokatnævnet havde han fået syv bøder a 5.000 kr. og en bøde på 10.000 kr., men der skal større bøder til, før man kan springe til en frakendelse af retten til at drive advokatvirksomhed, var signalet fra landets øverste domstol.

»Dommen fra Højesteret gør det vanskeligt at frakende retten til at udøve advokatvirksomhed,« siger advokat Martin Lavesen, som er formand for Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg. Han vil ikke udtale sig om de konkrete sager, men siger, at Advokatnævnet kan idømme bøder op til 300.000 kr.

»Men det har aldrig af Advokatnævnet eller domstolene været udnyttet fuldt ud,« siger han.

Det gule kort

Advokatrådet kan give en advokat et gult kort. Det betyder, at hvis der kommer en ny sag i Advokatnævnet, kan Advokatrådet gå ind i sagen og kræve advokaten frataget retten til at virke som advokat. Gry Rambusch har ikke modtaget et gult kort, oplyser hun. Men hun har draget en konsekvens af de mange afgørelser i Advokatnævnet. Hun har opsagt alle ansatte og vil fremover tage færre sager, så hun selv kan håndtere alt.

»Når du bliver udpeget personligt i de her sager, kan det ikke nytte, at du overdrager ansvar til andre i forretningen, for det er mit ansvar, og meget af det, som indgår i klagerne, handler også om, at jeg ikke har haft ordentlig fat i medarbejderne, fordi jeg har haft for travlt,« siger Gry Rambusch.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.