Færre asylsøgere fører til lukning af asylcentre – men teltlejre får lov at stå

Røde Kors kritiserer, at regeringen ikke starter med at lukke de omstridte teltlejre.

Artiklens øverste billede
Røde Kors kritiserer regeringen for ikke at starte med at lukke teltlejrene, når kapaciteten i landets asylcentre skal skæres ned. Her er det asylsøgerne Salik Mohamad og Dana Mohamad (th.) foran teltlejren i Næstved. Arkivfoto: Niels Hougaard/Polfoto

Det faldende antal asylsøgere til Danmark får nu Udlændingestyrelsen til at dreje nøglen om rundt omkring i asylsystemet.

Tirsdag blev operatører og kommuner orienteret om, at foreløbig fire asylcentre med 420 pladser helt lukkes, mens yderligere to centre med 655 pladser tømmes for beboere og skal være en del af beredskabet, hvis asylsøgningen stiger hen over sommeren.

Men hvis indrejsetallet fortsat er lavt efter sommerferien, forudser Thomas Mortensen, kontorchef i Udlændingestyrelsen, at der kan komme yderligere lukninger.

»Danmark har indtil videre i år modtaget relativt få asylsøgere. Antallet i maj måned var en tiendedel af antallet i december. Det har medført ledig kapacitet i indkvarteringssystemet, og derfor skal vi tilpasse,« udtaler Thomas Mortensen.

Pladser i baghånden

Selv om antallet af indkvarterede asylsøgere er faldet med 3.000 fra 18.000 i januar til aktuelt 15.000, kan man ikke blot lukke et tilsvarende antal pladser. Det skyldes, at der er stor usikkerhed om udviklingen i indrejsetallet. De seneste to år er antallet af asylsøgere steget kraftigt i andet halvår, og derfor er man nødt til hurtigt at kunne øge kapaciteten, hvis det sker igen, understreger Thomas Mortensen.

Det gøres ved at holde ca. 2.000 tomme pladser i beredskab i de større centre.

Desuden vil to centre, der nu bliver tømt for beboere, ikke blive helt lukket, men fungere som en del af beredskabet, der kan tages i brug med kort varsel. Det gælder asylcentret i Ebeltoft og teltlejren i Haderslev.

Nedlæggelse af pladser vil føre til, at en række medarbejdere hos Røde Kors og i de kommuner, der driver centre, kommer til at miste deres arbejde, men hvor mange vides ikke endnu, siger souschef Carsten Isaksen fra Røde Kors’ asylafdeling.

Blandt de indkvarteringssteder, hvor asylsøgere aktuelt anbringes, er der i dag fire teltlejre.

Den ene af teltlejrene, den i Haderslev, bliver som nævnt midlertidigt taget ud af drift, mens de tre andre i Thisted, Næstved og Herning stadig skal køre.

Det får generalsekretær Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors til at rette en stærk kritik af regeringen:

»Det er for mig helt uforståeligt, at regeringen igennem Udlændingestyrelsen fastholder teltlejrene. Regeringen kunne have nedlagt teltlejrene og i stedet have brugt den ledige kapacitet til at lade flygtninge flytte ind i huse med fast tag over hovedet. Men det understreger den opfattelse, vi hele tiden har haft om, at der har været et politisk mål med at etablere teltlejrene, nemlig at de skulle skræmme asylsøgere til at lade være med at søge til Danmark. Det er stærkt kritisabelt, ikke mindst fordi det har vist sig, at der har været problemer i nogle af teltlejrene,« siger Anders Ladekarl.

Naboer er kritiske

Naboer til teltlejre er også uforstående over for, at asylsøgere fortsat skal bo i teltlejrene, når asyltallet er dalet til under 100 om ugen fra et godt stykke over 1.000, da det toppede i november i fjor. Jens Kjær Jensen, der er nabo til lejren i Næstved, siger, at han i en lang periode har været generet af støj, larm og uro fra teltlejren og chikane fra beboere, der fylder på fortovet og eksempelvis ikke flytter sig, når han forsøger at komme forbi:

»Jeg har forståelse for, at man etablerede lejren sidste år, da man stod i en nødsituation, fordi der kom så mange asylsøgere. Men nu er der jo ikke en nødsituation længere.«

Integrationsminister Inger Støjberg fastholder, at der er brug for kapaciteten i teltlejrene, hvis indrejsetallet pludselig stiger, og hun afviser kritikken af lejrene.

»Det er fuldstændig tilsvarende de telte, som vore udsendte soldater bor i. De telte, der står i Thisted, har senest været slået op i Pakistan, hvor der var 10 centimeter sne, og hvor FN’s personale boede i dem. Hvis danske soldater og FN-personale kan bo i dem, kan også en enlig mand, der er asylsøger i Danmark,« siger hun.

De fire asylcentre, der nu skal lukke, er to centre på Langeland og to børnecentre i henholdsvis Jammerbugt og Thisted Kommuner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.