Hjertelæge: »Det var mine ting, så jeg tog dem med hjem«

Overlæge afviste torsdag i retten, at der var tale om kunsttyveri, da han tog et maleri med hjem, som Rigshospitalet havde betalt for. Lægens forklaring blev modsagt af tidligere chefer.

Artiklens øverste billede
Københavns Byret har taget hul på den nyeste af de sager, som Københavns Politi har rejst som følge af Jyllands-Postens afsløringer af overlæger på Rigshospitalets brug af forskningsmidler. Arkivfoto: Sofia Busk

En tidligere fremtrædende hjertelæge på Rigshospitalet mener, at han var i sin gode ret til at tage kunst og lamper med hjem i sin privatbolig, selv om tingene var indkøbt for forskningsmidler og betalt via en konto på hospitalet.

»Det var mine penge,« sagde den 63-årige overlæge torsdag i Københavns Byret, der torsdag tog hul på den nyeste af de sager, som Københavns Politi har rejst som følge af Jyllands-Postens afsløringer af overlægers brug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål samt mangelfuld kontrol med midlerne.

Forskningsmidlerne er bevilget til forskning. Ikke til indretning af et kontor.

Christine Nuding, gruppeleder, Rigshospitalets fondsadministration

Anklagemyndigheden kræver overlægen, der er beskyttet af navneforbud, idømt en fængselsstraf for tyveri og tjenestemisbrug. Så sent som i november blev en anden overlæge, Peer Grande, i byretten idømt halvandet års betinget fængsel for groft bedrageri for 2,3 mio. kr. i flere end 300 forhold – en dom, som han har accepteret.

Den 63-årige overlæge, der nægter sig skyldig, er tiltalt for at have stjålet et maleri, ”Olivenbäume in der Provence”, som han indkøbte i 2010 i Schweiz for 15.439 kr. Hertil kommer en lysekrone til 8.400 kr. eksklusive moms og en Le Klint-gulvlampe til 3.996 kr. eksklusive moms. Han lod Rigshospitalet betale, hvorefter han flyttede tingene hjem i sin egen bolig.

»Det var mine ting, som jeg tog med hjem,« sagde overlægen i retten og afviste flere gange, at han skulle have spurgt om lov, før han flyttede tingene hjem.

Overlægen fremførte, at han rådede over pengene på en personlig forskningskonto på Rigshospitalet, og at kontoen bl.a. rummede overskud fra tidligere projekter og beløb, som han selv havde indbetalt, bl.a. et personligt optjent overskud fra en konference. Samtidig pegede han på, at han gennem årene har sikret hospitalet over 20 mio. kr. til forskning.

»Jeg kunne ikke købe en BMW for de penge, men jeg kunne godt udbetale dem til mig selv,« sagde overlægen.

Da anklager Anette Gramstrup fra Københavns Politi borede i, hvordan maleriet havnede i privatboligen, lød svaret:

»Det hang på mit kontor i 4,5 måneder, så kom det hjem. Det passede ikke ind på kontoret,« sagde han.

Lampe var for stor

Samme toner lød om lamperne. Gulvlampen passede ikke ind, og den anden var for stor.

»Den kom til at hænge i mit hjem i en mellemgang, hvor der er 4,5 meter til loftet. Det så bedre ud,« sagde han og forklarede også, at hans ekskone har taget både maleri og lamper.

Overlægen blev undsagt af sine tidligere chefer på Rigshospitalet. Gruppeleder Christine Nuding fra Rigshospitalets fondsadministration fastslog, at alle midler, også privat optjente, som indsættes på hospitalets forskningskonti, tilhører Rigshospitalet, og at midlerne på ingen måde må anvendes til private indkøb, og at både lamper og maleri derfor tilhører hospitalet.

»Forskningsmidlerne er bevilget til forskning. Ikke til indretning af et kontor,« sagde hun.

Tidligere hjertecenterdirektør Pernille Slebsager afviste, at hun har godkendt indkøb af lamper og maleri. Samme budskab kom fra klinikchef Peter Skov Olsen, overlægens nærmeste chef.

»Jeg har ikke lavet aftaler om et maleri og lamper. Man kan godt købe inventar til sit kontor, men det skal ske via en inventarkonto, og så er det Rigshospitalets ejendom,« sagde han.

Rigshospitalet politianmeldte og fyrede overlægen, efter at Jyllands-Posten den 3. april 2014 skrev om sagen. Han arbejder i dag på et provinshospital. Det samlede beløb, som overlægen tiltales for, er en del mindre end beløbet i hospitalets politianmeldelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.