EU-notat: Dansk Folkeparti fik midler fra EU i strid med regler

Misbrug: Dansk Folkeparti har som medlem af en partialliance i EU-Parlamentet misbrugt EU-midler for 2,9 mio. kr., mener parlamentets generalsekretær. DF-stemmesluger afviser.

Artiklens øverste billede
Dansk Folkeparti og Morten Messerscmidt beskyldes for at have brugt EU-midler til at finansiere annoncer.

Fotos af fremtrædende politikere fra Dansk Folkeparti – EU-parlamentsmedlemmet Morten Messerschmidt og formanden Kristian Thulesen Dahl – prydede annoncekampagnen i april 2015.

»Bevar Retsforbeholdet – bevar Danmark. Sig nej til EU-partiernes fiflen med de danske forbehold,« hed det bl.a. i annoncerne.

Nu beskyldes Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt selv for fifleri ved at have brugt EU-midler til at finansiere annoncerne. Der var tale om indirekte støtte til et nationalt parti, Dansk Folkeparti. Det er i strid med reglerne, hvorfor Meld – en partialliance i EU-Parlamentet, hvor Dansk Folkeparti er medlem, og hvor Morten Messerschmidt var formand i 2015 – skal tilbagebetale 458.687 kr.

Det fremgår af en indstilling fra Klaus Welle, EU-Parlamentets generalsekretær, til den politiske ledelse af parlamentet, som behandler sagen mandag aften.

De 458.687 kr. er en del af et samlet tilbagebetalingskrav på 2.954.210 kr. som følge af, at Meld (Movement for a Europe of Liberties and Democracy) og den tilhørende fond Feld (Foundation for a Europe of Liberties and Democracy) ifølge Welle har brugt støttemidler til oplysningsaktiviteter i strid med reglerne.

Det er en af disse annoncer, som Dansk Folkeparti nu anklages for at have finansieret med EU-midler.

Det gælder også en anden annoncekampagne om social dumping og østarbejdere. I virkeligheden var der tale om en indirekte støtte til Dansk Folkeparti, mener generalsekretæren på baggrund af sine embedsmænds undersøgelser.

Også en video, hvor Morten Messerschmidt anbefaler danskerne at stemme nej ved afstemningen om det danske retsforbehold i december i fjor, er ifølge Welle finansieret i strid med reglerne.

Gyldent håndtryk

Ud over misbrug af EU-midler til nationale kampagner har Meld og Feld ifølge indstillingen i strid med reglerne givet en medarbejder et gyldent håndtryk på 1,2 mio. kr. Samtidig kritiseres Meld og Feld af parlamentets revisorfirma, EY, for at have rod i regnskaberne. EU-Parlamentet krævede i fjor 120.000 kr. tilbagebetalt som følge af Dansk Folkepartis sommertogt med skonnerten ”Halmø” før kommunalvalget i 2013.

Som følge af sagen ønsker Klaus Welle mandag at få mandat til at indskærpe over for alle modtagere af støttemidler i EU-Parlamentet, at det er forbudt at bruge dem til at finansiere folkeafstemninger, ligesom han ønsker, at administrationen bemyndiges til at tage de nødvendige juridiske skridt mod ledelsen af Meld og Feld for at få pengene tilbagebetalt. Et skridt, der kan blive nødvendigt, da Meld og Feld ifølge parlamentet ikke har pengene til at betale de 2,9 mio. kr. tilbage.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vil ikke kommentere sagen, før parlamentets politiske ledelse har truffet en afgørelse mandag aften.

Det er en af disse annoncer, som Dansk Folkeparti nu anklages for at have finansieret med EU-midler.

Morten Messerschmidt afviser at have brugt pengene i strid med reglerne.

»Der er tale om politisk chikane. Det virker, som om man har skrevet konklusionerne for længe siden og har brugt de seneste uger på at finde forklaringerne. Det er en søgt forklaring for simpelthen at ramme os,« siger Morten Messerschmidt, som svarer forsigtigt på spørgsmålet, om han nægter at tilbagebetale pengene.

Jeppe Kofod, medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokraterne, kalder Messerschmidts reaktion for »uværdig og uforståelig«.

»Det er chokerende, at han ikke tager det mere alvorligt. Der er jo tale om misbrug af EU-midler for millioner. Det bør de få ryddet op i med det samme,« siger Jeppe Kofod.

De mange sager om misbrug af midler begyndte, efter at Rikke Karlsson i efteråret i fjor meldte sig ud af DF’s gruppe i EU-Parlamentet, fordi hun ikke fik indsigt i brugen af støttemidler.

»Jeg glæder mig over, at der er kommet fokus på brugen af midlerne, men min bekymring gik på brugen af midlerne i 2014, og det har man ikke villet lukke op for,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.