Hjemmeværnet har hjulpet politiet ved grænsen i flere måneder

Regeringen vil lade Hjemmeværnet assistere ved grænsen for at aflaste politiet, lød en udmelding søndag. Men Hjemmeværnet har allerede hjulpet til fra luften de seneste måneder.

Artiklens øverste billede
Hjemmeværnets Britten-Norman fly. Foto: Christian Sundsdal

Hjemmeværnet har i de seneste måneder flere gange hjulpet politiet med den danske grænsekontrol. Det er sket med værnets to nyerhvervede fly, der er udstyret med avancerede infrarøde overvågningskameraer.

Chefen for Flyverhjemmeværnet, oberst Bernt B. Christiansen, oplyser, at de to Britten-Norman-fly har fløjet flere operationer i grænseområdet i Sønderjylland som en støtte til politiets grænsekontrol. Under missionerne bliver der transmitteret live-billeder af grænselandskabet direkte ned til politiet, der via håndholdte enheder kan følge med i optagelserne fra flyet.

»Vi kan både om dagen og om natten skabe et overblik fra luften af, hvad der foregår på jorden, og det kan bruges i mange sammenhænge,« siger Bernt B. Christiansen, der tilføjer:

»Flyene kan f.eks. bruges til eftersøgning af personer. Det infrarøde kamera kan se varme kroppe. Det kan være fru Pedersen, der er blevet væk i et skovområde, eller personer, der bevæger sig i et grænseområde.«

»Giver god mening«

Oplysningerne om Hjemmeværnets hjælp i luften kommer, samtidig med at regeringen i Berlingske søndag meldte ud, at Hjemmeværnet skal aflaste politiet med grænsekontrollen, der blev indført den 4. januar i år som en reaktion på den svenske kontrol ved Øresund.

Hvad regeringens plan mere specifikt går ud på, fremgår ikke. Regeringen vil tirsdag drøfte Hjemmeværnets rolle ved grænsen med forligspartierne, men både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har allerede taget pænt imod udsigten til mere hjælp fra Hjemmeværnet ved grænsen.

»Der er en massiv udfordring med politiets ressourcer, og derfor er det nødvendigt at understøtte politiet. Derfor synes vi, det giver god mening at bruge forsvaret i form af Hjemmeværnet til denne opgave,« siger Socialdemokraternes Trine Bramsen til Ritzau.

Også politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, er positiv over for planerne om mere hjælp fra Hjemmeværnet.

Kontrol fra luft og til søs

Hos Rigspolitiet bekræfter vicepolitiinspektør Per Jensen fra Nationalt Beredskabscenter, at politiet allerede har bedt forsvaret om at hjælpe med flyovervågning af grænsen i Sønderjylland, og forsvaret har efterfølgende brugt både helikoptere og Hjemmeværnets fly.

»Det er korrekt, at forsvaret har hjulpet os med flyovervågning af grænsen tre til fire gange. Det har både været med helikoptere og hjemmeværnsfly,« siger Per Jensen, der tilføjer:

»Vi overvåger så de ubemandede grænseovergange for at se, om der er aktivitet, også om natten. Det har der ikke været, og derfor har vi lige nu indstillet denne praksis. Men vi kan til enhver tid genindsætte fly eller helikoptere, hvis vi får efterretninger om, at der er aktivitet ved grænseovergange uden fast bevogtning,« siger Per Jensen, der også fortæller, at forsvaret har bistået politiet i overvågningen af Flensborg Fjord med et patruljefartøj.

Samtidig løser Hjemmeværnet allerede en række logistiske opgaver for politiet og fører tilsyn med modtagercentre.

Ifølge politiet har de varmesøgende kameraer endnu ikke afsløret illegale grænsekrydsere, hvilket jo også kan være positivt, lyder det fra Flyverhjemmeværnet.

»Er det en succes, hvis vi finder nogen eller ikke finder nogen? Det vil vi ikke forholde os til. Det kan jo være lige så positivt, at vi ikke finder nogen, når vi afsøger et område. Vi har løst den opgave, som vi er blevet stillet af forsvaret, og vi har for politiet skabt et overbliksbillede fra luften over de områder, som politiet ønsker,« siger Bernt B. Christiansen.

De to tomotorersfly, der er leaset inden for Hjemmeværnets budget, blev først taget i brug i januar, og Flyverhjemmeværnet er snart klar med et døgnberedskab. Flyene er bemandet med frivillige civile piloter, heriblandt SAS-piloter.

S: Fly guld værd for politiet

Hjemmeværnets civile chef, folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), glæder sig over, at de nye fly allerede hjælper politiet med grænsekontrol.

»Lige så snart vi havde fået de nye fly, kom der efterspørgsel på, om vi kunne hjælpe med at overvåge grænsen. Overvågningen er guld værd for politiet,« siger Bjarne Laustsen.

Flyverhjemmeværnets såkaldte Eskadrille 270 kan med de to fly hjælpe med alt lige fra eftersøgning af savnede personer til redningsopgaver til søs og overvågning af skovbrande eller Danmarks kyster, fortæller Bernt B. Christiansen.

Hjemmeværnet er en frivillig militær organisation, der har en aktiv styrke på ca. 16.000 personer og en reserve på ca. 32.000 personer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.