Kommune efter oliekatastrofe i Fredericia: Vi har brug for hjælp udefra

Fredericia Kommune mangler kompetence til at vurdere miljøskaden efter oliebranden i februar. Alligevel er det kommunens egen opgave at vurdere skaden.

Artiklens øverste billede
Mellem 4.000 og 5.300 tons ren kvælstof løb ifølge Fredericia Kommunes egen vurdering direkte ud i Lillebælt efter oliekatastrofen på Fredericia Havn i starten af februar. Det er mere, end der normalt kommer på et helt år.

Det er endnu for tidligt at sige noget som helst om den samlede skade, som den katastrofale ulykke på Fredericia Havn i begyndelsen af februar har forvoldt naturen og Lillebælt.

Ifølge kommunens egne beregninger løb mellem 4.000 og 5.300 tons ren kvælstof ud i Lillebælt, da der 3. februar gik hul på to oliesiloer ved Fredericia Havn. Lækket resulterede i »flodbølgelignende« skvulp af vandopløselig gødning.

Problemet er, at kommunen ikke selv har kompetencer eller mandskab til denne vurdering.

»Det er et kompliceret stof, og det betyder, at vi skal have fagfolk ind over, som vi ikke selv råder over,« fortæller Peter Krongaard-Kruse, chef for Teknik og Miljø, til Jyllands-Posten. Det er dog for tidligt for ham at pege på en bestemt ekstern aktør.

Det er kommunens eget ansvar at træffe en afgørelse af, om sagen er omfattet af miljøskadeloven. Forinden skal Miljøstyrelsen have et udkast af beslutningen, som kun kan træffes, hvis Miljøstyrelsen er enig med kommunen.

Og at det er Fredericia Kommunes opgave at bevise en miljøskade undrer Stiig Markager, professor i marinebiologi ved Aarhus Universitet.

»Kommuner har normalt ikke folk ansat til at træffe denne slags vurdering ude i havet. Der ville ofte være tale om en statslig kompetence,« siger Stiig Markager.

Hvis Fredericia Kommune peger på en miljøskade, bliver det første gang i historien, at miljøskadeloven tages i brug. Loven blev indført i 2008 som et krav fra EU.

»Sagen vil være den første af sin art. Der er ingen præcedens at henholde sig til, og samtidig er forureningsspørgsmålet meget kompliceret,« siger Peter Krongaard-Kruse.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Flere medier har de seneste dage rapporteret om et eksplosivt udbrud af alger, der er giftige for mennesker, over hele Østjylland. Der gisnes om, hvorvidt udbruddet er relateret til det massive udslip af kvælstof i Lillebælt.

Dette område optager årligt 3.200 tons kvælstof, men de tal blev altså overgået på en enkelt aften.

Stiig Markager vurderer, at det kan blive en udfordring blot at bevise, om de gifte alger skyldes olieudslippet.

»Det er nærliggende at tænke, at der en sammenhæng mellem kvælstofudslippet og udbruddet af alger. Men det kræver en analyse, der går tilbage i sin tid, for direkte at bevise det.«

Miljøstyrelsen oplyser til Jyllands-Posten, at man indtil et bevis på miljøskade »blot bidrager med juridisk rådgivning«. Før derefter overtager styrelsen sagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.