*

Indland

Amdi har søgt om humanitær opholdstilladelse i Mexico

Stifteren af Tvind, Mogens Amdi Petersen, som har holdt sig skjult for dansk politi i 10 år, har søgt om humanitært ophold i Mexico. Dansk politi har i årevis haft oplysninger om hans ophold i Mexico, uden at det har ført til en anholdelse.

Mogens Amdi Petersen forsøger at få genbehandlet sin ansøgning om humanitær opholdstilladelse i Mexico. Foto: Carsten Andreasen

I et forsøg på at undgå en udlevering til Danmark har Tvinds stifter, Mogens Amdi Petersen, indgivet en ansøgning om humanitær opholdstilladelse til de mexicanske myndigheder.

I første omgang har han fået afslag, men han forsøger at få sagen genbehandlet ved en mexicansk domstol, viser retsdokumenter fra Mexico, som Jyllands-Posten har gennemgået.

Målet med ansøgningen er at undgå at blive udleveret til Danmark, hvor Amdi Petersen og fire andre Tvind-ledere er tiltalt for skattesvig for 47 mio. kr. og underslæb for 57 mio. kr. De fem har siden 2013 været efterlyst af Interpol. 

De fem Tvind-ledere blev frifundet ved byretten i 2006 og forsvandt ud af Danmark, inden anklagemyndigheden besluttede sig for at anke sagen. Kun én tidligere Tvind-leder, Poul Jørgensen, mødte op til ankesagen, og her blev han blev idømt to et halvt års fængsel. Det er risikoen for lignende fængselsstraffe, der har fået Amdi Petersen og de øvrige tiltalte til at holde sig i skjul.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger fra tidligere medlemmer af Tvind har Amdi Petersen i lange perioder opholdt sig på Tvinds internationale uddannelsescenter på halvøen Baja California ved Stillehavskysten i Mexico. Så sent som for en måned siden – nærmere betegnet den 25. februar i år - ledede han et møde, hvor unge frivillige blev optaget som livstidsmedlemmer af den såkaldte Lærergruppe. Gruppen er kernen i organisationen, som får sine indkomster fra blandt andet tøjindsamling, skoler og kommercielle plantager.

Dansk politi, som i 2014 bad mexicansk politi om at lede efter Amdi Petersen og de fire øvrige tiltalte, er ikke kommet tættere på at få ham udleveret. 

Justitsministeriet skriver i en mail til Jyllands-Posten:

»De danske myndigheder anmodede i marts 2014 Mexico om at få de pågældende personer udleveret til strafforfølgning i Danmark. Det kan i øvrigt oplyses, at Mexico i oktober 2014 senest har meddelt de danske myndigheder, at man ikke har kunnet lokalisere de pågældende personer.«

Sagen mod Tvind-lederne er en af de længste og dyreste retssager i Danmark. Ved byretten varede den i mere end tre år og kostede mindst 80 mio. kr.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard kan se flere aspekter i sagen:

»Anklagemyndigheden har principielt embedspligt til at gøre, hvad der med rimelighed kan udrettes for at få Amdi Petersen og de andre tidligere ledere stillet for retten i en ankesag. Sådan er reglerne jo. Men jeg synes sådan set ikke, at man kan fortænke de pågældende i at unddrage sig yderligere tiltale. Den gamle retssag var jo langstrakt og belastende, og det har på en måde været en straf i sig selv. Det vil en appelsag også være,« siger Jørn Vestergaard.

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Tvind ekspanderer voldsomt herhjemme
Jan Morell, forfatter (og tidligere varm tilhænger af Skolesamvirket Tvind) Aarhus
Forsiden lige nu

Sherlock Holmes’ danske mareridt

Verdens største detektiv klarede de fleste opgaver med bravour – men i Danmark måtte han, eller rettere hans skaber, Arthur Conan Doyle, give op over for folk, der udnyttede ham.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her