*

Indland

»Dansk krigsdeltagelse kan forværre flygtningekrisen«

Dansk deltagelse i koalition med Frankrig og USA mangler strategi, mener eksperter.

Ifølge Jyllands-Postens kilder er der flertal i Folketinget for en dansk deltagelse i krigen mod IS i både Irak og Syrien. Foto: Janus Engel

Den danske indsats i krigen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien kan ende med at koste danske soldaters liv og forværre Europas flygtningekrise.

Flertal: Danske elitesoldater skal i krig i Syrien og Irak

Det mener eksperter fra Forsvarsakademiet og Københavns Universitet, hvis ikke koalitionen med USA og Frankrig i fronten ikke har en langsigtet strategi for indsatsen mod terrororganisationen IS.

»Hvis indsatsen i Syrien går galt for amerikanerne, så får det størst konsekvenser for europæerne, når det handler om ustabilitet i Mellemøsten og flygtningekrisen. Derfor er den danske interesse i en krig mod IS ikke på samme linje som amerikanernes,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, professor og militærforsker ved Københavns Universitet.

I december sidste år henvendte USA sig til Danmark for at bede om yderligere hjælp til den militære kamp mod Islamisk Stat. Efter et par måneders betænkelighed har et flertal i Folketinget netop offentliggjort, at man bakker op om en dansk deltagelse i krigen mod IS i Irak og Syrien.

Fra midten af 2016 vil der være omkring 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i de to nabolande.

David Vestenskov, analytiker og cand.mag. fra Forsvarsakademiet, appellerer til, at der er en klar strategi for, hvor langt den danske indsats skal strække sig. Ellers bliver den humanitære indsats "spildt".

»Der er symbolsk goodwill at hente ved at stille sig skulder om skulder med sin alliancepartner. Men som situationen er lige nu, vil det være en symptombehandling, og hvis ikke man går ind og fjerner sygdommen, den ustabile sikkerhedssituation, så vil den anden indsats af mere humanitær karakter være spildt,« siger han.

Mikkel Vedby Rasmussen mener, at strategien skal handle om mere end blot at angribe terrorgruppen Islamisk Stat.

»Det kan være en god ting at stille sig skulder om skulder med sine allierede, men det kræver, at man har tænkt sig godt om. Det tror jeg ikke, man har gjort i denne sag. Man kan desværre godt have den mistanke, at amerikanerne ikke har en klar idé, andet end at de gerne vil give IS et gok oveni hovedet en gang om dagen, så de ikke rejser sig op igen, og dermed ikke bidrager til en varig løsning,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Danmark har tidligere bidraget til kampen mod Islamisk Stat i Irak, hvor man indtil september sidste år har fløjet i irakisk luftrum 547 gange ifølge tal fra Forsvaret. David Vestenskov vurderer, at en dansk deltagelse i krigen kan kræve en større indsats end tidligere.

»Man kan spekulere i, om amerikanernes aftale med Rusland om en delvis våbenhvile betyder, at USA skal spille en udvidet rolle i forhold til bekæmpelsen af IS, når de tager turen rundt til sine allierede og beder dem stille op med militære bidrag. Så vil der være et højere operationstempo og en højere risiko.«

David Vestenskov vurderer, at en indsats i luftrummet over Irak og Syrien kan ende på jorden, og at dette vil øge risikoen for danske tab.

»Man kan godt forestille sig, at USA på et tidspunkt beslutter sig for at lave en humanitær korridor, hvor man spørger sine allerede, hvem der vil bidrage til denne koalition med kampsoldater i Syrien. Boots on the ground (soldater på jorden, red.) vil give et mere effektivt operativt værktøj end bomber fra luften, men omvendt øger det også risikoen for tab i missionen«.

Forsker: OK at angribe ind i Syrien - men ikke at vælte Assad

Mikkel Vedby Rasmussen mener, at humanitær indsats er tættere på danske interesser end militære bidrag.

»Ved en militær operation ser man altid på modstanderens tyngdepunkt. Men hvis vi vender den om og ser på vores eget tyngdepunkt, så handler det om flygtningespørgsmålet. Hvis Danmark bomber i luftrummet over Syrien og Irak, så risikerer vi at sende flere mennesker på flugt. Så hvis vi kan veje nogle hundrede millioner kroner brugt på jetbrændstof og ammunition eller nogle hundrede millioner kroner brugt på humanitær hjælp, så vil den humanitære hjælp være meget tættere på vores kernesikkerhedsinteresser,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her