*

Indland

Én plejer skal passe 24 ældre om natten

Der er meget få plejere til stede på plejecentrene om natten, viser ny undersøgelse fra Sundhedsministeriet. Ældre Sagen frygter for konsekvenser for de ældre.

Plejecentrene sparer på nattevagterne. Mens der i dagtimerne er en plejer pr. 3,4 beboere, skal en plejer i gennemsnit tage sig af 24,2 beboere om natten. Arkivfoto: Tycho Gregers

Når solen går ned, og gardinerne bliver trukket for på de danske plejecentre, bliver der langt mellem plejepersonalet på gangene.

Helt konkret er der én plejer til stede pr. 24 beboere om natten på plejecentrene, viser en ny rapport fra Sundheds- og Ældreministeriet, som giver en status på de ældres forhold på plejecentrene.

Alle 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen, foruden 12 udvalgte plejecentre. På et af plejecentrene var der kun én nattevagt til at passe 35 ældre.

Den lave normering i de mørke timer afføder heftig kritik fra Ældre Sagen, der frygter, det kan få fatale konsekvenser for de ældre.

»Det er meget kritisabelt med én vagt til så mange mennesker. Hvis beboerne ikke får tilstrækkelig hjælp, kan det have katastrofale konsekvenser. Demente bliver ofte urolige om natten og har brug for omsorg. Dertil kommer, at omkring 1000 personer med demens forvilder sig væk fra deres hjem eller plejebolig og kan ikke finde hjem igen hvert år, hvilket i nogle tilfælde medfører tragiske dødsfald," siger Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen.

Ældreområdet har gennem en årrække været under sparekniven, hvilket har betydet færre ansatte pr. beboer. Og ifølge formanden for Plejehjemslederne, Ole Mørk Nielsen, er besparelserne især gået ud over nattevagterne plejecentrene.

»Når budgetterne er så stramme, skal man afveje, hvor man nemmest kan skære i normeringen, uden det går ud over de beboerne. Det er så særligt gået ud over nattevagten. Men det er bestemt et problem, fordi der ganske enkelt er for få på nattevagt, hvis der skulle ske noget uforventet. Det er både utrygt for de ældre og for den ansatte, der af og til er alene på vagt,« siger Ole Mørk Nielsen.

Hvis plejecentrene er små, er der sommetider kun en enkelt plejer på vagt om natten. Og det er langt fra godt nok, mener Ældre Sagen.

Mere rengøring og en klippekortmodel til ældre

»Normeringerne på plejehjemmene bør forbedres, så medarbejderne har tid til at udføre arbejdet på en måde, der understøtter beboernes sociale liv, sundhed og værdighed. Der bør især være flere medarbejdere i aften- og nattetimerne, samt i weekender og ferier,« siger Bjarne Hastrup.

På trods af den store forskel mellem bemanding om dagen og natten, udtrykker de fleste plejecentre ikke bekymring over de få nattervager i Sundhedsministeriets undersøgelse.

Det økonomiske pres på ældreområdet har fået et ekstra hak, efter regeringen med omprioriteringsbidraget pålagde alle kommuner at aflevere en procent af kommunekassen til staten. Det har medført store besparelser på ældreområdet i kommunernes budget for 2016.

Private plejehjem slår de kommunale

For at løfte den økonomisk trængte ældrepleje har et flertal i Folketinget afsat en milliard kroner til ældre om omsorg i finansloven for 2016.

Men de ekstra penge til ældreområdet giver ikke lyse forhåbninger hos formanden for Plejehjemslederne.

»Der er højest sandsynligt andre områder, som får et løft, før man ser på normeringen på plejecentrene. Jeg forudser, at hyppigere rengøring og bedre mad til de ældre er punkter, som står øverst på rigtig mange kommuners ønskelister, når de skal udmønte pengene,« siger Ole Mørk Nielsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Fra de gamles hjem til plejecenter
Jonna Vejrup Carlsen, København Ø
Under kommunalvalget havde mange journalister travlt med, at alle gamle skulle have et dagligt bad – uanset om de gamle hellere ville have mere omsorg og hygge.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her