Indland

Havnebestyrelse skal betale skat af turistlignende rejse

En ny rapport vurderer, at Vejle Havns bestyrelse skal betale skat af en turistlignende rejse til 290.000 kr. Endnu en skattemæssig undersøgelse af havnens forbrug er på vej.

SKAT har udtaget Vejle Havn til en moms- og skattemæssig kontrol, men bestyrelsen har allerede fået den første ekstraregning efter en rejse til Florida i USA bar så meget præg af en turisttur, at revisionsfirmaet BDO vurderer, at der skal betales skat af rejsen. Foto: Tobias Hansen Bødker

Bestyrelsen for den kommunale selvstyrehavn Vejle Havn var i marts sidste år på en ugelang rejse til Florida i USA.

Men turen bar så meget præg af en turistrejse, at havnens bestyrelse og Vejles kommunaldirektør nu skal betale skat af rejsen for at overholde de gældende skatteregler.

Det vurderer revisionsfirmaet BDO i en ny rapport, der konkluderer, at der var for lidt fagligt indhold og for stort et turistmæssigt islæt på rejsen, der kostede havnen 290.000 kr.

På et bestyrelsesmøde fredag besluttede et flertal af havnens bestyrelse at følge BDOs vurdering, mens Vejles kommunaldirektør ifølge BDO selv skal angive til Skat, at han er skattepligtig.

Havnen har tidligere fået kritik for rejsen og en lang række andre udgifter i en undersøgelsesrapport fra revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers (PWC), der konkluderede, at havnen mellem 2010 og 2015 har brugt mere end 1,2 mio. kr. i kommunale havnemidler på muligt misbrug og overforbrug.

Efter PWCs rapport lå klar i oktober, valgte Vejle Havn at lade BDO undersøge de skattemæssige forhold af havnens rejser i den fem-årige periode.

BDO vurderer i den nye rapport, at kun Vejle Havns rejse til Florida var skattepligtig, men rapporten fører alligevel til kritik fra byrådsmedlem i Vejle Dan Arnløv Jørgensen (K).

Han forstår ikke, at Vejle Havn satte havnens egen revisor til at undersøge rejserne fra den periode, hvor revisionsfirmaet også stod for at kontrollere de øvrige forhold på havnen, der siden er blevet stærkt kritiseret i PWCs rapport.

»BDO har haft en rolle i sagen, hvor man kan undre sig over, at revisorerne ikke har opdaget noget i havnens regnskab tidligere. Derfor undrer det mig, at man ikke valgte et uvildigt revisionsfirma til at gennemgå rejserne,« siger han.

Borgmester anklages for trusler mod kritiker: »Stop med at grave i Vejle Havn-sagen eller vi vælter dig«

Formand for havnens bestyrelse og byrådsmedlem i Vejle Kommune Folmer Kristensen (DF) mener dog ikke, at det er problematisk, at havnens egen revisor stod for undersøgelsen.

»Jeg undrer mig da også over mange ting, men jeg har tillid til, at BDO har kigget efter det, de skulle. Man kunne godt have valgt et andet revisionsfirma til det, men det har vi ikke valgt,« siger han.

Undersøgelserne af Vejle Havns forbrug mellem 2010 og 2015 er dog ikke helt overstået endnu.

Razzia på Vejle Havn: Ransagninger og sigtelser af politikere

En mailkorrespondence mellem Skat og Vejle Havn, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, viser, at Skat »efter omtale i pressen,« flere henvendelser og PWCs rapport valgte at udtage Vejle Havn til en moms- og skattemæssig kontrol.

Skats undersøgelse er ifølge Folmer Kristensen stadig under udarbejdelse, men byrådsmedlem i Vejle Kommune Morten Kristensen (SF), der ligesom Dan Arnløv Jørgensen har været stærkt kritisk over for havnens forbrug, forventer, at Skat undersøger, om havnen har overholdt reglerne for en lang række grænseindkøb, vinindkøb for 79.000 kr. og udbetaling af rejsegodtgørelse.

»Når nogle af de her ting allerede er blevet nævnt og kritiseret i flere rapporter, er det vigtigt, at vi kommer ordentligt til bunds i alle forholdene på havnen,« siger Morten Kristensen.

Bestyrelsesformand Folmer Kristensen regner med, at Skats undersøgelse fører til, at alle havnens udgifter i sidste ende bliver undersøgt til bunds.

»Jeg tror ikke, at der er meget under noget som helst gulvtæppe nogen steder, når vi er færdige med alt det her,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her