Indland

Rigshospitalet vil have alle transplantationer

Nyt hospitalsopgør: En lang række transplantationer skal flyttes væk fra ikke mindst Aarhus Universitetshospital, mener Rigshospitalet.

I øjeblikket kan danskerne blive transplanteret både i København, Odense og Aarhus – her er det en nyreoperation på Skejby Sygehus – men i fremtiden vil Region Hovedstaden gerne flytte alle transplantationer til Rigshospitalet. Arkivfoto

Fredag sluttede en årelang kamp mellem Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital, da Sundhedsstyrelsen besluttede at centralisere børnehjertekirurgien på Rigshospitalet.

Men det kan vise sig, at kampen om børnehjerterne blot var første akt.

Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af et strategipapir dateret november 2015, som er udarbejdet af fagfolk på Rigshospitalet og politisk vedtaget af Region Hovedstaden. I papiret står det beskrevet, at Rigshospitalet vil være det eneste sted i landet, der foretager hjertetransplantationer, og på sigt vil oprette et landsdækkende transplantationscenter, »som varetager alle transplantationer af hjerter, lunger, lever, nyrer og andre organtransplantationer, fx tyndtarm«.

Regionsrådsformanden i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, at en centralisering på Rigshospitalet vil komme folk i hele landet til gavn.

»Det er ikke en kamp mellem øst og vest, men vi ønsker at sikre danskerne den allerbedste behandling, hvis de bliver syge og får brug for en transplantation,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

»En krigserklæring«

Formanden i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), kalder strategipapiret for »en krigserklæring«.

»Det er ikke fremmende for at få en afdæmpet og fredelig debat om, hvordan fremtiden skal se ud,« siger Bent Hansen og understreger, at Aarhus er klar til at tage kampen op.

»Det vil give mindst lige så god mening at placere et transplantationscenter i Aarhus som i København. Der er ingen tvivl om, at det kardiologiske center i Aarhus er længst fremme forskningsmæssigt,« siger han.

Kampen om børnehjerterne er slut

I Nyreforeningen modtages Rigshospitalets ønske om at samle alle transplantationer i København med kritik.

»Det betyder meget for vores patienter, at de kan blive indlagt og transplanteret i nærheden af, hvor de bor. Det vil være at stille nyrepatienterne ringere, hvis det hele skal samles på Rigshospitalet,« siger landsformand Jan Rishave og tilføjer, at der med 273 nyretransplantationer sidste år er tilstrækkeligt med behandlinger til at opretholde behandlingen både i Aarhus, Odense og København.

Kampen om børnehjerterne var ”ikke køn”

Hjerteforeningen er mere positiv over for et nationalt transplantationscenter, men vil ikke »blandes ind i mudderkastningen« mellem landsdelene.

»Det overrasker os ikke, at Rigshospitalet har den strategiske plan at samle det hele hos sig selv,« lyder det fra Hjerteforeningens direktør, Kim Høgh.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her