Smykkelov: Sådan skal politiet beslaglægge værdier fra flygtninge

Læs her hvad politiet må tage fra flygtninge, og hvordan det skal foregå.

Artiklens øverste billede
Med den nye lov tilslutter Danmark sig lande som Tyskland, Schweiz og Norge og Holland, som alle beslaglægger værdier af en vis størrelse, når de modtager flygtninge.

Fredag træder L87, bedre kendt som smykkeloven, i kraft. Her er hovedlinjerne i den vejledning, som politiet skal håndhæve, når de visiterer flygtninge, der krydser den danske grænse:

- Politiet må beslaglægge pengebeløb over 10.000 kr. (også udenlandsk valuta) samt genstande, som vurderes til at have en værdi på over 10.000 kr.

- Kreditkort, hvor en flygtning potentielt kan hæve over 10.000 kr., må ikke konfiskeres. Det samme gælder genstande, som »er nødvendige til at opretholde en beskeden levefod«. Det vil bl.a. sige, at en mobiltelefon eller computer ikke kan beslaglægges. Kun i tilfælde, hvor der er tale om usædvanlige dyre genstande, som ikke vurderes nødvendige for en »beskeden levefod«.

- Derudover kan politiet ikke tage »genstande med særlig personlig betydning«. Det gælder bl.a. vielsesringe, forlovelsesringe, gaver fra familie og religiøse genstande. 

- Hvis en flygtning medbringer flere uafhængige genstande, der tilsammen har en værdi på over 10.000 kr., kan politiet ikke beslaglægge genstandene.

- Før der kan ske en visitation eller ransagning, skal politiet spørge den pågældende flygtning, om han eller hun kan give samtykke hertil. Ellers skal der en retskendelse til.

- Når politiet visiterer en flygtning, må det ikke indebære et krav om, at den pågældende tager tøjet af. Politiet skal i stedet klappe og føle uden på tøjet.

- Hvis en tjenestemand vurderer, at en genstand skal beslaglægges, skal det forelægges for den nærmeste leder, som også skal forholde sig til, om genstanden har en værdi over 10.000 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.