*

Indland

Lækket notat: Rigshospitalet har vundet kampen om hjertebørnene

Børnehjertekirurgi: Sundhedsstyrelsen vil vælge Rigshospitalet og vrage Aarhus Universitetshospital, fremgår det af et notat. Argumentet er en ustabil personalebesætning i Aarhus.

Jyllands-Posten kunne søndag fortælle, at højt profilerede læger på Rigshospitalet i efteråret 2014 frarådede omkring 20 nordiske hjertekirurger at søge to opslåede kirurgstillinger i Aarhus. Arkivfoto.

Kampen om at blive det eneste danske hospital, der i fremtiden skal operere hjertebørn, ser ud til at have fundet en vinder.

Det viser et lækket notat, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

I det 14 sider lange notat – der er stemplet som et udkast – når Sundhedsstyrelsen frem til, at børnehjertekirurgien bør ligge på Rigshospitalet. Her råder man over de bedste kompetencer, og her er robustheden større end i Aarhus, fremgår det af notatet.

Spørger man en af de berørte læger i Aarhus, har Rigshospitalet vundet duellen ved hjælp af ufine metoder.

Mail fra Riget

Jyllands-Posten kunne søndag fortælle, at højt profilerede læger på Rigshospitalet i efteråret 2014 frarådede omkring 20 nordiske hjertekirurger at søge to opslåede kirurgstillinger i Aarhus. Kort forinden havde Rigshospitalet hentet en yderligere børnehjertekirurg – deres tredje – fra netop Aarhus Universitetshospital, og det skulle ikke lykkes kollegerne i Aarhus at få udfyldt den tomme plads, mente lægerne på Rigshospitalet.

Fakta

Børnehjertekirurgi

  • I dag foretages der børnehjertekirurgi to steder i landet: på Rigshospitalet og på Aarhus Universitetshospital i Skejby.
  • Antallet af børnehjertekirurgiske patienter er over de seneste 10 år faldet fra omkring 300 til omkring 200 om året. Derfor skal børnehjertekirurgien nu samles på ét center.
  • Sundhedsstyrelsen beslutter, på baggrund af bl.a. en række samtaler med repræsentanter fra de to hospitaler, hvor børnehjertekirurgien skal placeres. Efter alt at dømme melder Sundhedsstyrelsen et resultat ud inden for en måned.

»Vi håber, at alle vores internationale kolleger vil indse, at en centralisering er et vigtigt skridt fremad for kvaliteten af den pædiatriske hjertekirurgi i Danmark. Vi har tillid til, at de ikke vil lægge sten i vejen for den proces ved at påtage sig stillingerne,« stod der i mailen fra Rigshospitalet til de nordiske kirurger.

Fem dage senere trak Rigshospitalet mailen tilbage, men trods det fik den konsekvenser for Aarhus-afdelingen, forklarer Lars Ilkjær, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital.

»Vi havde kontakt til en kirurg, som var interesseret, og som også var oppe at besøge os. Men kirurgen trak sig efter mailen, og derfor kom vi til at have et noget større hul, inden vi fik ansat en ny,« siger Lars Ilkjær og understreger, at det ikke er eneste gang, at Rigshospitalet har forsøgt at forpurre en ansættelse i Aarhus.

Kort efter havde han nogle samtaler med den svenske børnehjertekirurg Sune Johansson angående ansættelse, og under en af samtalerne blev Sune Johansson kontaktet af Rigshospitalet.

»Da de fandt ud af, at vi talte med Sune, kontaktede de ham også med et tilbud om ansættelse. Man skulle tro, at to eller i hvert fald tre kirurger ville være tilstrækkeligt til Rigshospitalet, men de var simpelthen klar til at ansætte nummer fire, så vi ikke skulle få ham,« siger Lars Ilkjær.

Udfordringer i Aarhus

Episoden endte dog med, at Sune Johansson takkede ja til tilbuddet fra Aarhus, men tilbage står, at Rigshospitalet har vundet børnehjertekirurgien ved bl.a. at modarbejde Aarhus, mener Lars Ilkjær. I notatet fra Sundhedsstyrelsen står der nemlig:

»Styrelsen anerkender, at Aarhus Universitetshospital har formået ved flere lejligheder at sikre den børnehjertekirurgiske funktion gennem rekruttering af udenlandsk ekspertise, og at centret trods udfordringer har præsteret høj aktivitet og kvalitet. Sundhedsstyrelsen finder dog samtidigt, at Aarhus Universitetshospital har haft udfordringer med fastholdelse af kompetencer, og at varetagelsen af børnehjertekirurgien derfor har været udfordret i væsentlig grad i de senere år.«

Om Rigshospitalet står:

»Omvendt finder Sundhedsstyrelsen, at Rigshospitalet har formået at opretholde en kontinuitet i varetagelsen af børnehjertekirurgien.«

»Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvis et demokratisk samfund vil acceptere den måde at agere på. Sundhedsstyrelsen ser vores personalesituation som et problem, men ser bort fra, at det er Rigshospitalet, som til dels har bragt os i problemerne. Det er svært at forstå, at Rigshospitalet får lov til at agere på den uhørte måde,« siger Lars Ilkjær.

Det er dog ikke kun personalesituationen, der har været afgørende for, at Rigshospitalet ser ud til at få børnehjertekirurgien. I notatet skriver Sundhedsstyrelsen også, at »Aarhus Universitetshospital ikke i samme grad som Rigshospitalet har formået at prioritere og integrere børnekardiologien,« og at »Rigshospitalet i de senere år har formået at sikre en bred tværfaglighed i de børnekardiologiske funktioner«. Derudover mener Sundhedsstyrelsen, at der kan være nogle udfordringer forbundet med, at Aarhus har rekrutteret læger fra udlandet til at varetage specialfunktioner.

Hverken Sundhedsstyrelsen eller Rigshospitalet ønsker at kommentere notatet eller forløbet.

Følg
Jyllands-Posten
Regionsrådsformand Sundhedsstyrelsen skal afgøre, hvor specialerne skal ligge
Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden (S)
Regionsrådet i Region Hovedstaden har ikke ansøgt Sundhedsstyrelsen om at varetage alle nyretransplantationer, og at de alligevel er nævnt i forbindelse med Rigshospitalets langsigtede overvejelser om et nationalt transplantationscenter, er en klokkeklar fejl.
Debat: Sygehusdirektør i Odense: Monopoler tjener ikke patientens tarv
Niels Nørgaard Pedersen, adm. sygehusdirektør, Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus (OUH)
Selvfølgelig skal behandlinger samles på få steder, hvis patientgrundlaget er så lavt, at specialisterne mister deres faglige ekspertise. Vi må dog ikke komme i en situation, hvor vi handler med sundhed frem for at have patientens tarv for øje.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her