Indland

Støjberg ændrer smykkeforslag for anden gang

For anden gang ændrer udlændingeministeren i det omstridte forslag, der giver mulighed for at beslaglægge asylsøgeres værdigenstande.

Tirsdag ændrede udlændingeminister Inger Støjberg for anden gang det omstridte smykkeforslag. »Det handler om at få politik igennem,« sagde Støjberg om det nye ændringsforslag, som hele blå blok og Socialdemokraterne bakker op om. Foto: Niels Hougaard

Først måtte politibetjente gerne konfiskere asylsøgeres vielsesringe, hvis de havde høj værdi. Så måtte de som »altovervejende hovedregel« ikke tage deres vielsesringe. Og tirsdag stod det så klart, at politiet slet ikke kommer til at beslaglægge vielsesringe.

For anden gang på under en uge ændrede udlændingeminister Inger Støjberg nemlig i det omstridte forslag, der giver politiet mulighed for at visitere asylsøgere og beslaglægge deres værdigenstande og større kontantbeløb. Formålet med tiltaget er, at asylsøgerne selv skal være med til at finansiere deres ophold i Danmark.

Fakta
  • Lovforslaget, der strammer
  • I efteråret forsøgte regeringen forgæves at lande en politisk aftale om en række asylstramninger – inkl. det omstridte forslag om beslaglæggelse af værdigenstande. I stedet blev tiltagene fremsat i Folketinget som et samlet lovforslag.
  • Ud over muligheden for at beslaglægge værdier betyder lovforslaget, at visse flygtninge først kan få deres familie til Danmark efter tre år.
  • Lovforslaget bliver førstebehandlet i dag og ventes at være endeligt vedtaget i slutningen af januar.

Af det nye ændringsforslag, som hele blå blok og Socialdemokraterne bakker op om, fremgår det klart, at ingen genstande med særlig affektionsværdi må konfiskeres.

»Sådanne genstande kan f.eks. være vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende,« hedder det bl.a. i ændringsforslaget.

Kold skulder

Det er som nævnt ikke første gang, at Støjberg ændrer forslaget. Fredag reviderede hun det første gang, fordi hverken De Konservative, Socialdemokraterne eller Liberal Alliance bakkede op om det i sin oprindelige form.

I den første præcisering hævede Støjberg bl.a. beløbsgrænsen for, hvornår politiet kan beslaglægge asylsøgeres kontanter eller andre værdier fra 3.000 kr. til 10.000. Den del er også med i det nye ændringsforslag. Derudover blev det gjort klart, at vielsesringe og andre personlige genstande med høj affektionsværdi »som altovervejende hovedregel« ikke skulle beslaglægges. Personlige genstande kunne dog stadig konfiskeres, hvis de havde en økonomisk værdi, som lå »væsentligt« over 10.000 kr.

Den sidste del kunne hverken LA, S eller K tilslutte sig. De Konservative mente ikke, at man skulle tage folks personlige »ringe, ure eller halskæder«, mens Liberal Alliance og Socialdemokraterne har talt for helt at fjerne muligheden for at konfiskere asylsøgeres værdigenstande.

Den kolde skulder fik Støjberg til igen at revidere sit lovforslag, der bliver førstebehandlet i Folketinget onsdag. Selv om det nu ikke længere er muligt at beslaglægge værdigenstande med særlig affektionsværdi, kan »andre« værdigenstande stadig konfiskeres, hvis de har en værdi på over 10.000 kr.

Et »kompromis«

Liberal Alliances udlændingeordfører, Simon Emil Ammitzbøll, forklarer, at man stemmer for lovforslaget, fordi det indeholder en lang række stramninger af udlændingepolitikken. Bl.a. strammes reglerne for familiesammenføring.

»Vi har hele tiden været mod præcis denne her del af lovforslaget, men vi har jo givet og taget, da vi drøftede det. Pludselig er der så kommet flere end os, som også synes, at det er en dårlig idé. Og vores rolle har hele tiden været, at hvis regeringen ikke kunne finde flertal, så var vores udgangspunkt stadig, at man ikke kunne tage ting fra folk. Det så også ud til, at det kunne være blevet sådan, men så mistede S modet til sidst, og derfor er det blevet et kompromis.«

Men hvorfor lader I ikke være med at bakke op, hvis I selv er imod?

»Når S er med, vil de stadig have flertal, og derfor har vi brugt en forhandlingstaktik i stedet for bare at sige nej.«

Støjberg om ændring: Flygtninge stilles bedre end danskere

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, forklarer støtten med, at ministeren har gjort det, S oprindeligt ville.

»Vores bekymring har hele tiden været, hvis man tog smykker med affektionsværdi eller vielsesringe, og der har det ikke været muligt for ministeren at præsentere en model, som vi kunne leve med, og derfor foreslog jeg, at hvis ikke det kunne lade sig gøre på den måde, burde man udelade de genstande helt.«

Inger Støjberg siger til Ritzau om ændringerne:

»Det handler om at få politik igennem. Og når man er en mindretalsregering, så skal man altid finde sig et flertal.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her