Løkkes nytårsforsæt: Flere flygtninge skal ind på arbejdsmarkedet

Nytårstale: Statsministeren forpligter sig til at få flere flygtninge i job for at styrke integrationen. Men det er helt forkert, siger Dansk Folkeparti, mens FTF opfordrer til at tale pænere om fremmede.

Artiklens øverste billede
I 2015 kom flere end 20.000 flygtninge til Danmark. Lars Løkke Rasmussen vil have dem ud på arbejdsmarkedet, men Dansk Folkeparti vil kæmpe imod. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen

Flygtningene udgør århundredets hidtil største og mest komplicerede krise. Derfor er det afgørende for nationens fremtid, hvordan vi håndterer den.

Sådan satte statsminister Lars Løkke Rasmussen rammen for det største tema i sin nytårstale, hvor han efter et politisk halvår præget af stramninger på området forpligtede sig selv på at få flere flygtninge ind på arbejdsmarkedet.

»Jeg er glad for, at danske fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer klart har sagt, at de deler regeringens ambition om, at vi skal blive markant bedre til at få flygtninge med i arbejdsfællesskabet. Nu skal vi sætte handling bag ordene. Det bliver det første, vi tager fat på i trepartsdrøftelserne i det nye år,« sagde statsministeren.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen pegede i efteråret på, at det danske arbejdsmarked har det »problem«, at arbejdstagere skal kunne »tjene sine 125 eller 130 kr. hjem, som mindstebetalingen er«. Og Løkke har også bebudet et eftersyn af den udfordring. I nytårstalen nævnte statsministeren dog ikke direkte ordet indslusningsløn.

Klar til bedre aftaler

Men værktøjet er klart i regeringens tanker, fornemmer formand for FTF Bente Sorgenfrey, der har ført flere samtaler med Løkke om trepartsdrøftelserne allerede.

Den måde, man taler om fremmede på i Danmark, er ikke med til at bidrage til løsningen.

Bente Sorgenfrey, fmd. for FTF

»Vi kan jo godt høre, at de bruger indslusningsløn til at presse os til at komme op med nogle andre ting. Vi mener ikke, at der er brug indslusningsløn. Vi er selvfølgelig nervøse for, at indslusningsløn er med til presse de danske lønninger,« siger hun.

»Men vi er gerne med til at lave flere og bedre aftaler som dem, der allerede findes nogle af i dag, hvor man arbejder 80 pct. af tiden og uddanner sig de 20. Det er ikke lønnen, der er problemet, men det er kompetencerne. Derfor er det afgørende, at vi får en hurtig kompetenceafklaring, allerede når de sidder i asylcentrene,« siger Sorgenfrey.

Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen, bekræfter, at værktøjet er på listen over muligheder.

»Indslusningsløn er noget, vi vil drøfte i treparten, men vi har ikke en fast model klar for, hvordan vi mener, det skal være,« siger han.

I Dansk Folkeparti er der stor modvilje mod overhovedet at skrue op for integrationen.

»Der skal en ændring af flygtningepolitikken til, fordi udfordringen er blevet så meget større. Det er en illusion at tro, at man kan integrere de mennesker. Hvis vi skal have mulighed for at hjælpe flest mulig, skal vi sikre, at de får beskyttelse i statslige centre. Og dermed understreger man, at hjælpen finder sted midlertidigt der,« siger formand Kristian Thulesen Dahl.

»De mennesker, der mener, at de skal integreres, mangler så også at sige, hvordan de vil bære sig ad. Vi og fagbevægelsen synes jo f.eks., at det vil være en dårlig ide at lave indslusningsløn som en form for løndumping. Og hvis ikke det lykkes, så risikerer vi, at vi taler meget om integration, og om 10 år, når vi kigger tilbage, så lykkedes det ikke, og så har vi bare fået endnu flere parallelsamfund i vores land,« siger Thulesen Dahl.

For arbejdsgiverne står indslusningsløn heller ikke øverst på to do-listen.

»Vi er ikke imod indslusningsløn. Men diskussionen om den er lidt ærgerlig, for den kommer til at skygge for den virkelig indsats, der skal til. Og den handler om at få flygtningene ud på arbejdspladserne i stedet for at de bliver klientgjort i kommunerne. Vi har værktøjer, der virker, som eksempelvis virksomhedspraktik og løntilskud, og det skal vi bruge endnu mere i stedet for at fokusere på indslusningsløn,« siger adm. direktør Jacob Holbraad.

Pædagogisk opgave

Regeringen har præsenteret en række stramninger af udlændingereglerne i efteråret, og ifølge FTF har det svækket muligheden for den gode integration, som Løkke talte om i nytårstalen.

»Regeringens linje har været meget stram. Og den måde, man taler om fremmede på i Danmark, er ikke med til at bidrage til løsningen. Tværtimod kan det være med til at gøre det sværere at få integreret folk på arbejdsmarkedet. Man får talt om de, der kommer hertil, som en meget stor belastning. Det kan let opfattes som en belastning, når man skal være kollega med dem. Så der er en meget stor pædagogisk opgave også,« siger Bente Sorgenfrey.

»Der kommer mange flere flygtninge end tidligere, og det er selvfølgelig en belastning. Men vi taler også positivt om, at vi har brug for arbejdskraft, så jeg synes ikke, hun har helt ret,« lyder svaret fra politisk ordfører Jacob Jensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.