It-kaos på jobcentre forsinker vejen mod job
Sagsbehandlerne har fået nok af et it-system, som kokser og giver dobbeltarbejde. Det går ud over de ledige, lyder kritikken.
Fryyyys.
Skærmen på jobcentrets computer er igen stået af og har frosset billedet. Sagsbehandleren sidder afmægtig tilbage – måske med en ledig borger på kontoret – og kan ikke komme videre med arbejdet.
»Med mindre vi går tilbage til stenalderen og laver dobbeltarbejde ved at notere det hele i hånden for så at skrive det ind på computeren senere. Det er så frustrerende, og det er ikke acceptabelt i forhold til vores borgere. Når vi bliver forsinket af et system, som ikke fungerer, bliver de ledige også forsinkede i deres videre proces,« siger socialrådgiver Ida Louise Jervidalo fra Aarhus Kommunes Jobcenter.
I lighed med kollegerne i ca. 30 kommuner kæmper hun en daglig kamp med it-systemet Workbase, der går ned, er langsomt, smider sine brugere af og ikke kan finde ud af at indberette de relevante data.
»Jeg tøver ikke med at kalde det en it-skandale,« siger hun og suppleres med tilsvarende frustration i stemmen af sin kollega Jeppe Hvas, der arbejder på Jobcentret i Brønderslev Kommune.
Født med fejl
»Som ung fyr plejer jeg at være venner med it-systemer, men det her system er født med alt for mange basale fejl. Når vi registrerer, at en borger går fra at være aktivitetsparat til uddannelsesparat, betyder det, at borgeren skal have en anden og lavere ydelse. Men systemet kan ikke finde ud af at sende den simple besked videre, så borgeren risikerer at få forkert ydelse og skal til at betale penge tilbage,« siger han, der har masser af eksempler på, hvordan systemets mange mangler giver dobbeltarbejde og forsinkelser i det daglige arbejde.
»Når systemet ikke kan tage de oplysninger, vi lægger ind, kommer vi bagefter og har masser af hængepartier, og vi er nu blevet bedt om at strege alle aftaler i vores kalender i to uger, hvor vi skal forsøge at indhente det forsømte. Det betyder selvsagt, at vi ikke kan have samtaler med borgere i den periode,« siger Ida Louise Jervidalo.
Det er det såkaldte Workbase-system, som ifølge medarbejderne på landets jobcentre har mere end svært ved at matche de regelændringer på beskæftigelsesområdet, som blev indført den 1. januar og i sommer. Situationen er så alvorlig, at Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau, slår alarm:
Søm af gummi
»Det er et samfundsmæssigt problem, at det system, som skal understøtte støtten og opkvalificeringen af de ledige, ganske enkelt ikke fungerer. Det svarer til, at man beder håndværkerne slå søm i og så udleverer nogle af gummi,« siger hun og minder om, at der i øjeblikket er stærk fokus på at få de ledige i arbejde.
I kommuneforeningen KL medgiver vicekontorchef Kristina Bendixen, at der er store problemer med Workbase, som er et produkt fra it-firmaet KMD:
»Det er en stor og meget kompliceret øvelse, som kommunerne er ude i. Der er tale om meget ambitiøse ændringer og store krav til de data, der skal leveres videre til staten. Skal man være bagklog, skulle man nok have udvalgt nogle få testkommuner, før systemet blev bredt ud. Lige nu forsøger vi at rette op ved et bedre samarbejde med staten, bedre testforløb og tættere inddragelse af kommuner,« siger hun.