Kurven er knækket: Der kommer færre asylsøgere til Danmark
I august er der kommet væsentligt færre asylsøgere til Danmark sammenlignet med samme måned sidste år.
Flere og flere flygtninge og migranter søger imod Europa, men det øgede asylpres har indtil videre ikke nået Danmarks grænser.
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger har mellem 1.400 og 1.600 personer søgt asyl i Danmark i august – til sammenligning var der 2.302 asylsøgere i samme måned sidste år.
Det er anden måned i træk, at asyltallet ligger betragteligt under sidste års tal, men der er stadig langt igen, mener Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth.
»Det er glædeligt, at der er færre end sidste år, men vi ser gerne, at tallet kommet meget længere ned,« siger han.
I årets første seks måneder fulgte antallet af asylsøgere til Danmark kurven fra samme periode i 2014, men i juli kom der markant færre – 1.038 mod 1.733 i fjor.
Og selv om den tendens er fortsat, er det endnu for tidligt at forklare nedgangen med den nye regerings politik, mener Marcus Knuth.
Mister tusinde
Asyltilstrømningen har fyldt meget af dagsordenen i regeringens første levetid. Kort efter regeringsdannelsen annoncerede integrationsminister Inger Støjberg (V) den nye integrationsydelse, som træder i kraft fra tirsdag i denne uge.
Det er stadig et tal, som er enormt højt.
Med de nye regler skal nytilkomne flygtninge modtage en lavere integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, og oveni har de ikke længere ret til børnecheckens fulde beløb fra dag et. I kroner og øre betyder stramningerne, at et flygtningepar med to børn, som indtil nu har haft et månedligt rådighedsbeløb på 15.300 kr., fremover må klare sig for 8.900 kr. i måneden det første halve år i Danmark.
»Menneskesmuglerne har sandsynligvis været opmærksomme på stramningerne, så det er en mulighed, at stramningerne har haft en indflydelse på tallene. Men det er for tidligt at sige,« lyder det fra Marcus Knuth.
500 eller nogle tusinde
Indtil nu har V-regeringen gang på gang talt om, at antallet af asylsøgere skal bringes ned uden at nævne en konkret øvre grænse. Heller ikke Marcus Knuth vil præcist fortælle, hvor langt han mener, at tallet skal ned, men han kommer det dog lidt nærmere. Sidste år kom der i alt 14.792 asylsøgere til landet, men et fald på 30 pct. er i hvert fald ikke tilstrækkeligt, mener han.
»Nej, for det er stadig et tal, som er enormt højt sammenlignet med for et par år siden. Der er andre skandinaviske lande, som slet ikke er udsat for det samme pres. F.eks. Finland, som sidste år kun modtog 150 syriske asylsøgere, mens Danmark modtog 7.000. Så jeg ser gerne, at vi bevæger os i retning af Finland, samtidig med at vi selvfølgelig skal hjælpe mere i nærområderne og have en dialog med EU om, hvordan vi løser problemet.«
Er tallet for højt, så længe at der er stemmer i at ville stramme?
»Nej, dette er et kerneområde for Venstre. Bare spørg vores kommuner, som er presset fuldstændig i knæ.«
Hvor mange mennesker i nød har I lyst til at hjælpe?
»Jamen, vi vil hjælpe så mange, som vi overhovedet kan, men det er derfor, at vores fokus er i nærområderne.«
Hvor mange har I lyst til at hjælpe her?
»Vi modtager 500 kvoteflygtninge, og den optimale balance burde være, at vi i Folketinget beslutter, hvor mange vi mener, at vi kan integrere. Det kan være, at det er 500. Det kan også være, at det er nogle tusinde.«
Til sammenligning regner Tyskland med at modtage 800.000 asylsøgere i år.