Flygtningefamilier får færre penge, end regeringens første beregninger viste

Nytilkomne børnefamilier får først efter to år ret til børnecheckens fulde beløb. Og så rammer stramninger væsentligt hårdere, viser nye tal fra Inger Støjbergs (V) ministerium.

Artiklens øverste billede
»Det er uværdigt at holde mennesker ude ved at forringe deres forhold så meget, at børn bliver fattige,« lyder kritikken fra De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Flygtninge med børn skal leve for markant mindre, end regeringen oplyste før sommerferien.

Dengang udsendte ministeriet beregninger, der viste, hvor mange penge familier med børn ville have til mad, medicin, transport og andre udgifter med den nye og lavere ydelse til flygtninge. F.eks. fremgik det, at en enlig med to børn ville stå med 11.900 kr. om måneden, efter at skat og boligudgifter var betalt.

Men beløbene bliver i virkeligheden væsentligt lavere for alle flygtningefamilier med børn, viser nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som nu også tager højde for, at nytilkomne først har ret til børnecheckens fulde beløb efter to år i Danmark. Det forhold indgik ikke oprindeligt.

I eksemplet med den enlige flygtning med to børn betyder det, at rådighedsbeløbet falder til 5.400 kr. månedligt i det første halve år i Danmark. Først derefter optjener man gradvist ret til børnechecken.

»Det er uværdigt at holde mennesker ude ved at forringe deres forhold så meget, at børn bliver fattige,« lyder kritikken fra De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det »temmelig lusket at lægge tal frem, hvor man undlader at medregne det nye optjeningsprincip på børnepenge«.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklarer, at børnechecken ikke indgik i de første beregninger, fordi netop den del indgår i et lovforslag, som hører under Skatteministeriet og ikke er hendes ansvarsområde.

»Et liv på integrationsydelse bliver ikke et liv i sus og dus. Det er heller ikke meningen. Vi ønsker at reducere ydelserne for at få styr på tilstrømningen og for at skabe et større incitament til at deltage på arbejdsmarkedet.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen