Hestemarked på Vorbasse Marked er "dybt kritisabelt"

Dyrlægerne og Dyrenes Beskyttelse svigter, mener dyrevelfærdsorganisation. Markedet selv siger, at de lever op til kravene.

Artiklens øverste billede

Jeanette Mikkelsen fik et chok, da hun fredag var på Vorbasse Marked og talte 12 heste, som hun mente var vanrøgtede  og slet ikke egnede til at stå på et marked. Derfor tog hun en håndfuld billeder og lagde dem efterfølgende op på sin facebookvæg, og det har fået dyrevenner til at råbe højt.

"Jeg synes simpelthen det er forfærdeligt. Hvis ikke dyrlægerne stopper sådan noget, har man så ikke fejlet som dyrlæge?" siger hun og fortæller, at hun så udmagrede heste med strittende ribben, heste med sår på kroppen og en meget tynd hoppe med føl.

"Der var en, der var helt apatisk, og hvor grimen var groet helt ind under huden. Den reagerede slet ikke, da vi rystede med en pose. Det virker ellers altid," siger hun.

Også dyrevelfærdsorganisationen Vestjysk Hestevelfærd mener, at forholdene på det jyske marked er kritisable.

"I torsdags anmeldte vi to heste til dyrlægen derude, og der er ikke blevet gjort noget. De er blevet godkendt, og det er dybt kritisabelt," siger næstformand Anja Pedersen, og tilføjer, at hun mener, at flere af hestene på markedet er ejet af Palle Ellehammer, der i torsdags var medierne, efter en af hans heste havde siddet fastklemt i en å over en hel nat.

Både Jeanette Mikkelsen og Vestjysk Hestevelfærd mener, at det er dyrlægerne, der svigter.

"Vi anmeldte det og fik at vide, at der ikke var noget at komme efter, men alle kan jo se, at de heste er tynde. Det er dyrlægerne, der er problemet. Markedet har hyret dyrlæger i god tro, men de bør også stå til ansvar og sige, at her sket en fejl. Det er dyrlægerne og hestehandlerne, vi retter størst kritik af," siger Anja Pedersen.

Ved et marked som det i Vorbasse bliver en dyrlæge bemyndiget af Fødevarestyrelsen til at være embedsdyrlæge. Det er så den pågældende dyrlæge, der skal sørge for, at lovgivningen overholdes.

Karsten Knudsen, der er ansvarlig for hestemarkedet på Vorbasse Marked, siger, at markedet har levet op til de krav, det skal.

"Vi har en dyrlæge til at gå rundt to gange om dagen, og Dyrenes Beskyttelse var der også i går, og de har intet at bemærke, og det er vi nødt til at forholde os til," siger han.

"Vi har dyrlæger til at tjekke, fordi det er dem, der har forstand på det. Vi har da også en vis form for forstand på det, men det er professionelle folk, og når de går rundt flere gange om dagen - det gør de, fordi vi ønsker, at det skal være bedst muligt for både dyr og mennesker på markedet - og de så ikke har noget at kommentere, så er det det, vi forholder os til," siger han.

Dyrenes Beskyttelse er blevet mødt af massiv kritik, fordi de ikke har handlet på de tilsyneladende vanrøgtede heste.

Inger Lund Overgaard, der er dyrlæge og lokal repræsentant for Dyrenes Beskyttelse, forstår godt kritikken. Hun var på markedet fredag, men vurderede ikke, at dyrene var så dårlige, at de ikke måtte være på markedet.

"Jeg laver jo en faglig vurdering og det jeg lægger til grund, det er Fødevarestyrelsens notat om den skærpede transportegnethedsvurdering. Det, vi har at lægge vores vurdering ud fra, er om dyrene er sunde og raske og om Fødevarestyrelsen anser de her dyr for at være egnet til transport. Det er det, jeg har at lægge til grund," siger hun og tilføjer, at det ikke er forbudt at kunne se ribbenene på en hest, og de sagtens kan være sunde og raske alligevel.

"Jeg så nogle heste med hudafskrabninger, som var helet. I Fødevarestyrelsens skærpede transportegnethedsvurdering, der står ”åbne sår på tre cm og derover”, og det var der vitterligt ikke. Der var heller ingen af dem, der var blødende. Det var helet," fortæller hun.

"Men det var ikke alle dyr, der var lige pæne på markedet, men de var ikke så dårlige, at jeg kunne sige, at de ikke måtte være der. Den magre hoppe f.eks. er ikke fuldstændig som den skal være, men den er bare ikke så mager, at man kan sige, at den ikke er transportegnet," tilføjer hun.

Om kravene så er strenge nok, kan man diskutere. Vestjysk Heste Velfærd mener i hvert fald, at reglerne skal ændres.

"Der skal kun være heste på Vorbasse Marked én dag og så skal man altså se på, hvilke mennesker, man lukker ind. Og så skal dyreværnsloven dæleme overholdes, og der skal nogle uafhængige dyrlæger til, og ikke bare dem, der bor i Vorbasse," siger Anja Pedersen, der ligesom Jeanette Mikkelsen mener, at dyrlægerne dækker over hinanden og hestehandlerne.

Anja Pedersen understreger dog, at det er vigtigt at sige, at ikke alle hestehandlerne behandler hestene dårligt.

"Som forening bliver vi også nødt til at informere om, at der er heste derude, der er i god stand, og hestehandlere, der godt kan finde ud af det," siger hun.

Selvom Inger Lund Overgaard fredag ikke vurderede, at der var vanrøgtede heste på Vorbasse Marked, håber hun, at dyrene helt bliver fjernet fra landets markeder.

"Jeg så da gerne, at de kun var der én dag, men jeg drømmer da om, at der slet ikke er nogen dyr på et marked," siger hun.

"Men så må vi  også sige, at det er der - der er dyr på et marked, og så arbejder vi da for, at så længe vi har de her dyr på markedet, så er det med at have en god dialog med markedsledelserne, så vi kan få højnet velfærden så meget, som overhovedet muligt," siger hun.

Jeanette Mikkelsen er så fortørnet over, at hverken dyrlæger eller Dyrenes Beskyttelse er skredet ind i sagen, at hun har meldt den ansvarlige embedsdyrlæge og Dyrenes Beskyttelse til politiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.