Ny lov mørklægger centralt Blackwater-dokument

Irak: Et centralt dokument i Blackwater-sag bliver hemmeligholdt med henvisning til omstridt regel i den ny offentlighedslov. Politikere er rasende.

Artiklens øverste billede
Under Irak-krigen forelå der en aftale mellem Danmark og det private, amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater om assistance, hvis danske konvojer kom i vanskeligheder. I dag forhindrer den ny offentlighedslov fra 2013, at centrale aspekter i sagen kan blive belyst. Arkivfoto: Gervasio Sanchez/AP

Værnsfælles Forsvarskommandoen (VFK), der er en styrelse under Forsvarsministeriet, mørklægger nu et centralt notat, der kan kaste lys over den tidligere regerings aftale med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma, Blackwater under Irak-krigen.

Dermed ser det ud til, at centrale oplysninger nu ikke kan komme frem, efter at Jyllands-Posten søndag kunne afsløre, hvordan den daværende VK-regering i hemmelighed i 2007 indgik et samarbejde om at få hjælp fra det amerikanske sikkerhedsfirma, hvis dansk personel blev angrebet i Irak. Og det ærgrer flere politikere på Christiansborg.

»Det viser jo for det første, at det var dumt at nedlægge den Irak-kommission, men det viser også, hvor dybt problematisk den ny offentlighedslov er,« siger Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

Notatet, som den daværende Forsvarskommando i 2007 udarbejdede til den tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), er blevet mørklagt med henvisning til den såkaldte ministerbetjeningsregel i den ny offentlighedslov.

Den blev vedtaget trods massiv kritik i 2013. Men en ting er, at loven nu bruges til at mørklægge et notat en central sag. Det er sket før, siger Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock. Noget andet er, at VFK anvender en regel, der slet ikke eksisterede, dengang notatet blev udarbejdet.

»Man anvender altså en lov til at mørklægge noget med syv års tilbagevirkende kraft. Man kan roligt sige , at det viser, hvor problematisk den ny offentlighedslov er,« siger hun.

Hemmelig aftale

Det mørklagte notat er ifølge flere politikere centralt, fordi det muligvis kan kaste lys over de instrukser, som den daværende forsvarsminister Søren Gade fik i forbindelse med den aftale, forsvaret i hemmelighed indgik med Blackwater i 2007.

Det er dateret den 10. oktober 2007, få uger før de første tilgængelige notater optræder om Blackwater-sagen i Forsvarsministeriet og den daværende Forsvarskommando. Men hvad det præcist indeholder, og om Søren Gade overhovedet har haft det hen over sit skrivebord, vides ikke.

I et afslag på aktindsigt i notatet til Jyllands-Posten skriver VFK kun, at det mørklagte notat er et »svar til« presseberedskab »i anledning af bl.a. forsvarsministerens bevarelse af spørgsmål vedrørende civile sikkerhedsfirmaer«. Der står endvidere, at notatet af samme grund »er omfattet« af reglen »om ministerbetjening« – altså den såkaldte ministerbetjeningsregel, som er en del af den ny og strammere offentlighedslov.

Af samme grund mener Enhedslistens Pelle Dragsted, at sagen må give anledning til »selvransagelse« hos de partier, der i 2013 stemte for offentlighedsloven.

»Det viser jo, hvor vidtrækkende den ny offentlighedslov i virkeligheden er. At man med syv års tilbagevirkende kraft kan mørklægge noget på den måde her. Det mener jeg, er bekymrende,« siger Pelle Dragsted.

Vidtgående lov

Det samme siger den politiske ordfører hos Alternativet, Rasmus Nordqvist.

»Offentlighedsloven skal rulles tilbage, så hurtigt det kan lade sig gøre, og denne her sag er et godt eksempel på det. Og hvis nogen overhovedet har været i tvivl om, hvor vidtgående loven er, så bør de kunne se det nu,« siger han.

For en ting er den konkrete sag. Noget andet er, hvad der sker med de dokumenter, som den nu lukkede Irak-kommission har sendt videre til Rigsarkivet, hvor adgangen til dem netop ifølge flere eksperter også bliver reguleret af offentlighedsloven.

Det er et retssikkerhedsmæssigt problem.

Mette Bock (LA), medieordfører

Liberal Alliances Mette Bock frygter nu, at disse dokumenter også vil kunne mørklægges med henvisning til reglen om ministerbetjening. Og selv om de fleste dokumenter sandsynligvis vil blive undtaget aktindsigt med henvisning til bestemmelserne om rigets sikkerhed og hensynet til fremmede magter, er det bekymrende, at man også kan bruge den strammede ministerbetjeningsregel med tilbagevirkende kraft på Irak-krigens dokumenter.

»Det er et retssikkerhedsmæssigt problem,« siger hun.

Afviser diskussion

Det var både SF, De Radikale, Socialdemokraterne, Venstre og De Konservative, der i sin tid stod bag offentlighedsloven.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, ønsker i dag ikke at kommentere på, hvorvidt han er kritisk over for den måde, loven nu anvendes på i sagen om Blackwater.

»Jeg vil ikke gå ind i den diskussion,« siger han.

Til gengæld mener han, at sagen med mørklægningen af notatet i Blackwater-sagen viser, hvor forkert det var at lukke Irak-kommissionen.

»Sagen om Blackwater skulle have været en del af Irak-kommissionen, fordi den handler om den danske krigsdeltagelse. Det er det, jeg henholder mig til, og det er også derfor, jeg synes, at det er så ærgerligt, at den er blevet lukket,« siger han.

Søndag beskrev Jyllands-Posten, hvordan forsvaret i flere interne notater kaldte aftalen med Blackwater for »uformel«, ligesom der i et notat stod, at det trods aftalen var o.k. at fastholde over for offentligheden, at forsvaret ikke samarbejdede med private sikkerhedsfirmaer i Irak – akkurat som den daværende VK-regering havde svaret Folketinget flere gange tidligere i 2006.

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkeparti, SF, eller Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, om sagen.

Heller ikke daværende forsvarsminister Søren Gade er vendt tilbage med et svar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.