Myndighed vil tjekke din kone og ekskæreste

Snyd: I jagten på sociale bedragere får en kontrolmyndighed nu lov at indhente, samkøre og videregive oplysninger om millioner af danskere og deres »formodede« samlevere.

Artiklens øverste billede
Den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark kan indhente og samkøre en lang række oplysninger om dig og din ægtefælle – og uden dit samtykke sende »rent private« oplysninger videre til kommunerne for at sikre, at fællesskabets penge bliver udbetalt retfærdigt.

Modtager du eksempelvis folkepension, barselsdagpenge eller børnetilskud, kan den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark indhente og samkøre en lang række oplysninger om dig og din ægtefælle – og uden dit samtykke sende »rent private« oplysninger videre til kommunerne for at sikre, at fællesskabets penge bliver udbetalt retfærdigt.

En lov, der netop har været i høring, udvider Udbetaling Danmarks beføjelser: I fremtiden vil man bl.a. også kunne indhente og videregive oplysninger om de nuværende 2,7 mio. ydelsesmodtageres »formodede« samlevere og husstandsmedlemmer.

»Velfærdsstatens NSA«

Loven møder kritik fra en række iagttagere.

»Lidt karikeret kan man kalde Udbetaling Danmark en slags velfærdsstatens NSA. For det er meget vidtgående, at man indhenter og deler personfølsomme informationer om så mange helt almindelige danskere, der endda ikke har været under nogen konkret mistanke,« siger Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, der netop har lavet en omfattende juridisk analyse af lovgrundlaget for Udbetaling Danmark.

Også retsordfører fra Venstre Karsten Lauritzen, der selv stemte for den nuværende lov, stiller sig nu kritisk over for kontrolmyndighedens nuværende og kommende beføjelser efter at have stillet en række folketingsspørgsmål.

V: Det er betænkeligt

»Der ligger et retssikkerhedsmæssigt spørgsmål i dette, som jeg ikke er sikker på, at vi lovgivere har været helt opmærksomme på. Det er principielt betænkeligt, at man giver Udbetaling Danmark langt større frihedsrettigheder til f.eks. at indhente og samkøre informationer, end man normalt giver offentlige og statslige myndigheder,« siger han.

Socialminister Manu Sareen (R) fastholder behovet for kontrollen med de sociale ydelser:

»Det er vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå fejludbetalinger. For hver gang der bliver brugt 1 mio. kr. forkert, er der 1 mio. kr. mindre til vores fælles velfærd.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.