DR havde ulovlig gris i lejlighed
Julegrisen Otto er blevet tv-stjerne. Men DR kan have bragt 13 mio. svin i fare ved at bryde loven og lade grisen sove på Frederiksberg
Selvom minigrise er nuttede, må de ikke være i byzoner ret længe ad gangen uden tilladelse fra kommunen. Derfor har Danmarks Radio ifølge Fødevarestyrelsen brudt de strikse regler for svinehold, da de lod et kinesisk dværghængebugsvin overnatte på Frederiksberg i forbindelse med optagelser til programmet ”Otto – når julegrisen får et navn”. Her skulle tv-værten Thomas Skov passe grisen.
”Hvis den overnatter der, skal lejligheden være registreret som besætning. Det samme gælder sommerhuse,” siger souschef i dyresundhedskontoret i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, som siger, at DR dermed har brudt loven.
Både Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune havde givet afslag på ansøgninger om at have grisen i en lejlighed.
De strikse regler er til for at beskytte Danmarks 13. mio. svin mod bl.a. afrikansk svinepest.
»I princippet er det sådan, at når én gris får stillet diagnosen, lukker det hele ned. I hele landet. Samtlige vores eksportlande vil i løbet af natten sige, at vi vil ikke have jeres produkter,« siger Christian Fink, lektor i svineproduktion på Københavns Universitet.
Svineavlerne hos Landbrug og Fødevarer advarer imod udbredelsen af kælegrise i byer, selv om de kan holdes som hunde, hvilket er populært i Hollywood.
Før Fødevarestyrelsens konklusion vurderede DR, at en tilladelse ikke var nødvendig.
”Vi behøver ikke tilladelse, når det er i forbindelse med kortere produktioner,” siger redaktionschef på DR Videnskab Lars Rønnow Torp, som erkender, at minigrisen har ”været på nogle overnatninger,” men fastholder, at der er tale om ”besøg.”
”En sag for Politiet,” siger Jan E. Jørgensen (V), som er formand for formanden for by- og miljøudvalget i Frederiksberg Kommune.