Venstre vil kulegrave flere krige

Krig: V vil udvide krigsundersøgelse af Irak og Afghanistan til alle krige siden 1998. Ren sabotage og afsporing, siger eksperter og politikere.

Artiklens øverste billede
Hvis blå blok vinder det kommende folketingsvalg, vil Venstre have en fuldstændig undersøgelse af Danmarks krigsdeltagelse fra 1998 og frem.

Med et kontroversielt skridt varsler Venstre en omfattende udvidelse af hele grundlaget for den omstridte undersøgelseskommission, som S-R-SF-regeringen nedsatte i 2012 for at kulegrave dansk krigsdeltagelse i Irak fra 2003 og Afghanistan fra 2001.

Hvis blå blok vinder det kommende folketingsvalg, vil Venstre have en fuldstændig undersøgelse af Danmarks krigsdeltagelse fra 1998 og frem.

Undersøgelsen skal som minimum udvides til at omfatte Danmarks deltagelse i krigen i Kosovo i slutningen af 1990’erne samt den daværende SR-regerings beslutning i 1998 om at stille et Hercules-transportfly til rådighed i en Irak-aktion, fastslår forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V):

»Hvis man skal lave en undersøgelse af dansk krigsdeltagelse, som kan bruges til noget, og som ikke bare er en del af magtkampe og personangreb på Christiansborg, skal vi have et bredere kommissorium.«

Troels Lund Poulsen mener, at den nuværende undersøgelse er »enøjet og snæver« og kun har til formål at sværte tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og øvrige borgerlige ministre til for at bringe Danmark ind i Irak-krigen.

Irak- og Afghanistan-kommissionen er allerede stærkt forsinket, og Venstre vil ikke udelukke en lukning.

Venstres plan får kritik fra flere eksperter og politiske modstandere. Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, siger, at Venstres plan »kun kan være sabotage og chikane af kommissionen«, som reelt vil afgå ved døden.

»Hvis man vil udvide kommissoriet til de øvrige krige, vil det jo tage 30 år at gennemføre undersøgelsen,« siger Ole Wæver.

»Et mobbeinstrument«

Forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen mener, at sagen afdækker, at »kommissionen primært har til formål at være et politisk mobbeinstrument«, og at den bør lukkes helt.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser en udvidelse af undersøgelsen, SF’s Holger K. Nielsen kalder Venstres plan for »ren sabotage«, mens Enhedslistens Nikolaj Villumsen betegner det som en »skandaløs syltning af fortidens synder«.

Til gengæld er der opbakning fra udenrigsordfører Lars Barfoed (K), også selv om undersøgelsen så bliver dyrere og langvarig:

»Hellere bruge lidt flere ressourcer, så det giver mening end at fortsætte med en løsrevet undersøgelse, der ikke sætter dansk krigsdeltagelse ind i sammenhæng.«

Dansk Folkeparti ønsker at lukke kommissionen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.