*

Indland

Johanne Schmidt-Nielsen fortæller om trusler: "Bid i puden, skat, jeg kommer tørt ind"

Kvinder, som deltager i den offentlige debat, bliver udsat for sexisme, voldtægts- og dødstrusler.

I februar 2013 valgte den svenske tv-kanal SVT at sætte fokus på det såkaldte nethad, som kvinder, der deltager i den offentlige debat, bliver udsat for - hovedsageligt fra mænd.

I en trailer til programmet sad markante kvindelige, svenske stemmer og læste op fra de trusselsmails, som de havde modtaget gennem tiden.

Den efterfølgende debat skabte ringe til Norge, hvor kvindelige debattører kunne nikke genkendende til billedet.

Se den svenske trailer her (eksternt link)

Og først nu er skvulpene nået til Danmark, hvor DR2 torsdag viser programmet "Ti stille kvinde". Traileren til programmet vækker minder om den svenske ditto, for også her læser kvinderne op af de ubehagelige beskeder, som de har fået.

Blandt dem er politikere som Astrid Krag (S), Zenia Stampe (R), Özlem Cekic (SF) og Johanne-Schmidt-Nielsen (EL), som på sin Facebook-profil bringer et potpourri af de ord, som er nået hendes vej: 

"Skam dig snottøs." "Glæder du dig til de kræver, at du skal have kønsdelene skåret af?" "Må du dø af brystkræft og fissekræft." "Bid i puden skat, jeg kommer tørt ind." "Du har ikke rigtig styr på det, det er nok fordi du vil giftes med en kvinde." "Hold din kæft islam-kælne kælling." "Hvad vil det koste at leje dig en weekend?"

Er "du" skyld i nettets hårde tone?

Den 30-årige politiker, som har siddet i Folketinget i syv år, fortæller, at den slags beskeder og breve har været hverdag, siden hun som 18-19-årig begyndte at blande sig i debatten.

"I mange år har min strategi bare været at ignorere det. Men jeg tror, det er nødvendigt, at vi taler om det. Der skal siges fra. Der skal siges fra højt. Og vi skal sige fra sammen. For hvis ikke, vi siger fra, så bliver det ved," skriver hun.

Da debatten stod på i Sverige, kaldte den daværende statsminister Frederik Reinfeldt udviklingen bekymrende og sagde til SVT:

"Det er som om, at der findes en attitude hos dem, der skriver, om at de kan skrive hvad som helst. At der findes en slags frizoner (...) Det er helt tydeligt, at her er vores samfund ikke fulgt med udviklingen."

"Ti stille kvinde" er et program i tre dele, som sendes første gang torsdag kl. 21.30.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Da høfligheden forsvandt, blev Danmark slapt
Omgangstone: Journalist og radiovært Torben Steno påtog sig opgaven at skrive en bog om høflighed og blev chokeret. Den er helt gal i Danmark. Vi er blevet slappe egoister uden fælles regler, og det går ud over fællesskabet, mener han.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Lillelund: Vort modersmål er fucking truet

Niels Lillelund
Kommentar: Og sådan har det vistnok altid været, og der er ikke noget at gøre ved det – andet end det, man selv kan gøre.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her