Unge i Vesten støtter Islamisk Stat

TERROR: Terrorbilledet er blevet fragmenteret og efterretningstjenesterne overvældes af sager om både hjemvendte krigere og herboende radikale grupper, vurderer ekspert

Artiklens øverste billede
»Islamisk Stat har en stor opbakning i visse grupper, og hvor miljøerne nok i en vis grad var villige til at sladre om al-Qaeda, så er der mere lukket omkring Islamisk Stat,« siger Magnus Ranstorp

Med udførte attentater i Canada, Belgien – og måske i Danmark - er truslen fra syrienskrigere og støtter til den brutale terrorgruppe, Islamisk Stat, blevet til virkelighed. Og alt tyder på, at vi kun har set begyndelsen af en stribe terrorsager i de vestlige lande.

Det vurderer den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp, forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm. I Belgien blev fire personer dræbt på et jødisk museum tidligere i år af en mand, der havde været tilknyttet IS i Syrien. I Canada blev en soldat onsdag dræbt af en mand med sympati for IS – og manden, der forsøgte at myrde Lars Hedegaard i Danmark, havde også kontakter til personer, der var tæt knyttet til terrorgrupper i Syrien.

»Efterretningstjenesterne har advaret om disse terrorister, og nu materialiserer truslerne sig så. Og det bliver værre. Med mindre mange af disse krigere fra Syrien og Irak bliver dræbt i kamp, så vil de vende tilbage på et tidspunkt, og de vil fortsat være opsat på at gøre skade,« siger Magnus Ranstorp, der er i tæt kontakt med flere vestlige efterretningstjenester.

Han vurderer, at det fragmenterede trusselsbillede og en generel bred opbakning til Islamisk Stat i øjeblikket »overvælder de vestlige efterretningstjenesterne«.

»Islamisk Stat har en stor opbakning i visse grupper, og hvor miljøerne nok i en vis grad var villige til at sladre om al-Qaeda, så er der mere lukket omkring Islamisk Stat,« siger Magnus Ranstorp, hvilket ikke gør mulige attentatplaner nemmere at opfange for myndighederne.

Herhjemme vurderer Politiets Efterretningstjeneste, PET, at antallet af syriensrejsende vokser. Således vurderede Center for Terroranalyse under PET, at IS’ fremgang i Irak kombineret med en intensiveret og brutal propaganda både kan øge antallet af danske militante islamister, der rejser ud for at kæmpe, samt have en yderligere radikaliserende effekt på unge, der allerede befinder sig i islamistiske miljøer i Danmark. Og det kan være med til at øge terrortruslen mod Danmark. Bl.a. vurderer Center for Terroranalyse, at den øgede opbakning til IS kan øge truslen mod bløde ubeskyttede mål herhjemme.

PET meldte for nyligt ud, at tjenesten omorganiserer sig, så den bliver bedre til at spotte og efterforske mod de miljøer, hvorfra terroristerne udspringer. PET ønskede torsdag ikke at forholde sig til det aktuelle trusselsbillede, men henviser til et interview med PET-chef Jens Madsen, som bl.a. Jyllands-Posten foretog tidligere på måneden. Her sagde PET-chefen bl.a., at nogle af de unge mænd, som PET har forsøgt at få kontakt til, fordi de har planer om at rejse i kamp i Syrien, virker ligeglade med myndighedernes advarsler.

»Der er nogen, der er meget stålfaste om, at de vil rejse. Der er stadig danskere, der rejser, så der er en bruttotilvækst,« fortalte Jens Madsen.

En af dem, der angiveligt har været i Syrien, og er rejst hjem for at begå et attentat, og så rejst tilbage, er den 27-årige BH, er sigtet for at ville dræbe islamkritikeren og journalisten Lars Hedegaard. Det viser helt nye oplysninger i Hedegaard-sagen. Før attentatet, der fandt sted i februar 2013 var BH, han er beskyttet af et navneforbud, i kredsen omkring den københavnske salafistgruppe Kaldet til Islam. Ekstra Bladet skrev torsdag, at BH før attentatet på Lars Hedegaard havde fungeret som facilitator på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet, hvor han havde sendt danske syriensfarere fra en lejlighed i det sydlige Tyrkiet ind over grænsen til Islamisk Stat i Syrien. De oplysninger er ikke officielt bekræftet.

Men det står til gengæld klart, at BH efter attentatet straks rejste ud af Danmark, og frem til sin anholdelse i lufthavnen i Istanbul i Tyrkiet i april 2014, rejste han flere gange frem og tilbage mellem Tyrkiet og Syrien. Her havde han kontakt til helt centrale figurer fra Kaldet til Islam, nemlig Abu Khattab og Shiraz Tariq - også kendt som Abu Musa. Abu Khattab og Abu Musa har i flere år været kendt i islamistiske kredse i Danmark, men blev for alvor kendt i den brede offentlighed, da de i efteråret 2013 - sammen med yderligere to personer - offentliggjorde videoer fra Syrien, hvor de direkte opfordrer til at drage i krig i Syrien, og hvor de skyder til måls efter »fjender af islam«: tidligere Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, den tidligere islamist Ahmed Akkari, PET-agenten Morten Storm, debattøren Naser Khader, Muhammed-tegneren Kurt Westergaard og netop Lars Hedegaard.

Hvis de danske myndigheders mistanke mod BH holder, og han dermed er gerningsmanden bag attentatet mod Lars Hedegaard, skriver Danmark sig altså ind i rækken af lande, hvor der er begået et attentat af en person med tilknytning til IS. Indtil videre er BH som bekendt blevet løsladt af en tyrkisk domstol, og ingen ved tilsyneladende, hvor han befinder sig i dag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.