Indland

Nye supersygehuse får kritik for at være for små til fremtiden

Der er skåret så meget af de nye sygehuse, at patienter kommer til at ligge på gangene, advarer læger. Det kan snart blive nødvendigt at udbygge, forklarer en projektdirektør.

Arkivfoto: Thomas Borberg

Syge danskere kommer til at ligge på gangene, når de nye supersygehuse står færdige. For byggerierne er for små til, at alle kan få en sengeplads på en stue.

Sådan lyder advarslen fra de læger, der skal arbejde på de nye sygehuse.

»Man kan roligt sige, at supersygehusene ikke bliver så gode, som vi havde regnet med. Nogle patienter vil komme til at ligge på gangene – det er jeg helt overbevist om,« siger Anja Mitchell, der er formand for landets godt 6.000 overlæger.

Patienter frygter dårlig behandling på supersygehuse

Hendes vurdering bunder i, at flere sygehuse bliver mindre end først antaget, og at der ifølge nye prognoser blandt andet vil være omkring 30 pct. flere kræftpatienter om 10 år.

Også Lægeforeningen slår alarm.

»Det her kan meget let ende med patienter på gangene, og det går ud over kvaliteten,« siger næstformand Jette Dam-Hansen.

Frank Skriver Mikkelsen er projektdirektør på det største af sygehusbyggerierne – Skejby. Han vurderer, at sygehuset er stort nok ved indflytningen i 2019.

»Men hvis tendensen med en øget specialisering og centralisering, flere kræftpatienter og den demografiske udvikling fortsætter – hvad alt tyder på, at den gør – skal der bygges mere, når vi kommer ind i 2020’erne,« siger han.

Ifølge Carl Holst, næstformand i Danske Regioner og folketingskandidat for Venstre, har de nye sygehuses budgetter været styret for stramt.

FAKTA: Her er fremtidens supersygehuse

»Jeg vil ønske, at man i højere grad fulgte den lægefaglige udvikling og dermed behovet for størrelser,« siger Carl Holst og appellerer til, at »der skal findes midler, så de kan blive supersygehuse, hvis de ikke er det«.

Regionernes formand, Bent Hansen (S), afviser kritikken af sygehusbyggerierne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her