Forældre får rykkere uden grund
Hver måned sendes påmindelser til 3.000 forældre om at huske børnevaccinationer.
Sammen med gaverne til sin to-års fødselsdag fik lille Milaz – og ikke mindst hans forældre – en hilsen fra Statens Seruminstitut. Ikke en lykønskning, men en påmindelse om, at han manglede sin 12 måneders vaccination.
»Jeg blev da ærligt talt noget forundret, for på den ene side var jeg ret overbevist om, at han var blevet vaccineret. På den anden side var vaccinationskortet blevet væk, da vi flyttede, så jeg blev da noget usikker,« fortæller Milaz’ mor, Winnie Høj Thomsen fra Esbjerg.
Den usikkerhed deler hun med mange andre forældre, som får påmindelser fra Statens Seruminstitut, selv om deres børn har fået de reglementerede stik under opvæksten.
Hver måned siden maj har Statens Seruminstitut sendt besked til 3.000 børnefamilier, som i registret står som glemsomme, og hvor der mangler en eller flere vaccinationer.
Forældre undrer sig
Dels er der en vis forsinkelse i registreringen, så hvis barnet er stukket inden for de seneste tre måneder, kan det være forklaringen. Dels kan barnet været vaccineret i enten udlandet eller på et hospital – altså ikke hos den praktiserende læge – og så er det ikke registreret i Det Danske Vaccinationsregister.
»Endelig oplever vi også tilfælde, hvor lægen af den ene eller anden grund ikke har fået afregnet med regionen, og derfor er vaccinationen ikke gået ind i registret, som den skal,« siger Tyra Krause, som samtidig understreger, at også mange forældre har reageret positivt og er glade for påmindelserne.
Ikke fuldt overblik
Hvor mange forældre der unødigt får en huskekage fra Statens Seruminstitut, er der ikke fuldt overblik over.
Før lovændringen, der i maj i år indførte påmindelser, når barnet fylder to, seks og et halvt og 14 år, kontaktede Statens Seruminstitut 580 forældre, som ifølge vaccinationsregistret ikke havde overholdt fem-års vaccinationen.
70 pct. af de forældre, som svarede på undersøgelsen, slog fast, at barnet var vaccineret, men kun lidt under en tredjedel af gruppen kunne dokumentere det med oplysninger på barnets vaccinationskort.
»Skal man tro den undersøgelse, er det et sted mellem 30 og 70 pct., som har orden i vaccinationerne, når de får påmindelsen,« siger Tyra Krause.
Påmindelserne er indført, fordi omfanget af vaccinationer er faldet de senere år. Hvis et vaccinationsprogram f.eks. for mæslinger skal virke, skal dækningen være 95 pct. af en børneårgang.
»Og der var vi nede omkring 90 pct., og det er ikke optimalt. På samme måde med polio, hvor det også kniber med at holde dækningsgraden,« siger Tyra Krause.
Ret selv fejlen
For Milaz’ familie blev sagen blotlagt hos egen lægen. For selv om den lille dreng ikke stod opført i vaccinationsregistret med sit et års-stik, havde lægen noteret det i journalen.
»Så følte jeg mig sikker, men det giver da anledning til nogen utryghed, når der ikke er mere styr på oplysningerne,« siger hans mor.
Hvis man som forældre oplever, at man fejlagtigt får en påmindelse, kan man enten selv gå ind i Det Danske Vaccinationsregister og oprette den vaccination, som mangler. Eller man kan kontakte sin læge og bede vedkommende om at få indberettet de nødvendige oplysninger.