Annonce
Indland

Israels image har fået et knæk

Mellemøsten: Den seneste tids optrappede Gaza-konflikt har ændret danskernes syn på stridens parter. Knap 70 pct. af befolkningen mener, at Israel har et »dårligt« eller et »særdeles dårligt« image, viser en meningsmåling.

Fotocollage: Lotte Overgaard

Dræbte børn i sammenstyrtede bygninger, grædende efterladte og grynede tv-billeder af missiler, der rammer midt i Gaza.

Efter endnu en konfliktrunde i Mellemøsten er Israels image i Danmark blevet forringet. Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Knap 70 pct. af de adspurgte mener, at Israel har et »dårligt« eller et »særdeles dårligt« image. I en tilsvarende måling foretaget i 2008 var tallet blot 52 pct.

»Denne måling er virkelig foruroligende, det vil jeg ikke nægte. Det er meget alvorligt. Det er dog ikke første gang, at det jødiske folk oplever, at folkeopinionen er imod dem. Det har vi oplevet flere gange i de seneste 3.000 år,« siger den israelske ambassadør i Danmark, Barukh Binah, der mener, at medierne har et stort ansvar for den manglende opbakning.

Denne måling er virkelig foruroligende, det vil jeg ikke nægte.
Barukh Binah, Israels ambassadør i Danmark

Brug for selvransagelse

Samtidig siger han, at der er brug for »intern selvransagelse« i Israel efter konflikten, der indtil nu har kostet ca. 2.000 dræbte, heraf mange civile.

Meningsmålinger i andre lande i Europa viser nogenlunde samme tendens: at selv om befolkningerne ryster på hovedet af Hamas’ tusindvis af raketter mod Israel, falder opbakningen også til Israels militære modsvar. Kun 13 pct. siger i målingen, at Israels image er »godt«. Og »særdeles godt« vil kun 1,5 pct. sige.

Rammer mange mennesker

Mellemøstekspert Helle Lykke Nielsen, lektor på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, mener, at en del af forklaringen er en større palæstinensisk offentlighed i Danmark. Især på de sociale medier, hvor unge har været meget aktive under den nuværende konflikt.

»De er med til at sprede et palæstinensisk perspektiv, der måske ikke er nyt – men det er nyt, at det rammer så mange mennesker. De går uden om de normale medier,« siger Helle Lykke Nielsen.

Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører, Søren Espersen, kalder resultatet af målingen for »utroligt trist«.

»Man kan måske ikke være bekendt at sige, at det er på grund af manglende viden, men det er det. Mange i Danmark har en opfattelse af, at jøderne er kommet og har smidt palæstinenserne ud af deres land. Det er jo noget pjat, men hvis sådan en historie grundfæster sig, skaber det en skævvridning,« siger Søren Espersen.

I København er der i weekenden forskellige demonstrationer til fordel for Israel og jøderne i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her