Instruks til politiet: Flag er ikke farlige

Den såkaldte Tibet-sag får nu Københavns Politi til at indskærpe, at eksempelvis tibetanske flag ikke er farlige.

Artiklens øverste billede
Kinas daværende præsident, Hu Jintao, og hans hustru i selskab med overborgmester Frank Jensen under det officielle besøg i juni 2012 i København. Præsidentparret blev skærmet for kritiske røster om Kinas undertrykkelse af tibetanerne.

En sag om indgreb mod pro-tibetanske demonstranter får nu konsekvenser for fremtidige statsbesøg.

Eksempelvis vil betjentene i Københavns Politi fremover blive instrueret i, at de ikke uden videre kan inddrage et flag, som en borger eller en demonstrant står og vifter med, idet et flag er en uskadelig effekt.

Det oplyste justitsminister Karen Hækkerup (S) i et samråd torsdag eftermiddag.

Tibet-sagen, som den kaldes, handler om to officielle, kinesiske besøg, hvor Københavns Politi foretog flere indgreb mod pro-tibetanske demonstranter. Blandt andet var der episoder, hvor folk fik frataget tibetanske flag, der ikke anerkendes i Kina.

Nye initiativer

Besøgene fandt sted i henholdsvis 2012 og 2013, men debatten er kommet op på ny i de seneste måneder som følge af blandt andet en retssag om ulovlige frihedsberøvelser under 2012-besøget og en stor gennemgang af forløbet, som Jyllands-Posten bragte søndag den 2. marts.

Her blev det udover de fratagne flag bl.a. beskrevet, hvordan politiet havde vendt en kvinde med en tibetansk T-shirt om, så hun ikke kunne ses af kineserne, ligesom der blev kørt politi-minibusser ind foran en demonstration, så den daværende, kinesiske præsident Hu Jintao ikke havde udsyn til den fra sin kortege.

Den nye kritik var anledning til samrådet, hvor Karen Hækkerup fortalte, at Københavns Politi nu tager flere initiativer for at undgå kritik ved kommende statsbesøg.

Blandt andet vil politiet fremover søge en »god dialog« med demonstranterne.

»Københavns Politi har yderligere oplyst, at man fremover også vil have særligt fokus på at sørge for, at den enkelte medarbejder instrueres om, at lovlige aktiviteter, der ikke forstyrrer den offentlige orden eller sikkerhed, ikke må forhindres. Det vil i den forbindelse også blive indskærpet, at deltagere i demonstrationer derfor heller ikke må fratages uskadelige effekter, som for eksempel flag,« forklarede Karen Hækkerup i det åbne samråd, hvor hun også sagde:

»Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg personligt synes, at det er rigtigt ærgerligt, at det kinesiske statsbesøg i ’12 og også det efterfølgende officielle besøg i ’13 tilsyneladende har skabt en vis tvivl om, hvorvidt politiet nu også beskytter borgernes ret til at demonstrere og ytre sig, sådan som politiloven foreskriver, at politiet skal.«

Venstrefløjen: Var det virkelig tilfældigt?

Under samrådet undrede Enhedslistens Pernille Skipper sig over, at det overhovedet var nødvendigt at indskærpe, at politiet ikke skal gribe ind over for lovlige og uskadelige aktiviteter.

Både Skipper og SF’s retsordfører Karina Lorentzen ville gerne vide, om Karen Hækkerup troede på, at der ikke var nogen overordnet instruks, og at det var helt tilfældigt, at et større antal betjente greb ind overfor pro-tibetanske flag og ytringer.

Den konservative Tom Behnke mente, at det var at »sparke nedad«, når man fik det til at lyde som om, at det ikke var ledelsen, men de enkelte betjentene, der havde besluttet sig for at gribe ind overfor flag.

Hækkerup: Intet kendskab til instruks

Karen Hækkerup henholdt sig til, at hendes forgænger som minister, Morten Bødskov (S), allerede har forklaret, at der ikke var givet nogen instruks fra Justitsministeriet til politiet. Og hun havde heller ikke kendskab til nogen anti-flag-instruks internt i politiet.

»Københavns Politi har sagt, at der ikke er givet nogen instruks. Det har de vidnet om i retten. Og så kan jeg selvfølgelig ikke afvise, at der er sket noget, som jeg ikke har kendskab til,« lød det.

Id-numre vil løse problem

I Jyllands-Postens gennemgang den 2. marts blev det også beskrevet, at Københavns Politi havde fortalt, at man ikke kunne identificere flere af de involverede betjente, f.eks. politifolkene der deltog i en frihedsberøvelse i Kongens Have, som byretten fandt ulovlig (den er siden anket til Østre Landsret).

Københavns Politi har på baggrund af artiklen indledt en undersøgelse for at finde frem til betjentene.  Det overordnede problem med manglende identifikation vil formentlig blive løst med et forslag om id-numre, forklarede Karen Hækkerup i samrådet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.