Politiet vil alligevel undersøge Tibet-sag

Efter JP-artikler indleder Københavns Politi nu undersøgelser af, hvilke betjente der greb ind mod protibetanske demonstrationer.

Artiklens øverste billede
Politiet sendte demonstranter væk, da Kinas præsident var på besøg i 2012, men Fredsvagten fik lov at blive. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Siden 2012 har Københavns Politis forklaret, at det enten var umuligt eller for ressourcekrævende at identificere de betjente, som var involverede i to indgreb mod pro-tibetanske demonstranter under besøget af den kinesiske præsident Hu Jintao i juni 2012.

Men efter Jyllands-Posten søndag den 2. marts i år gennemgik forløbet, har politiet ændret opfattelse. I JP’s artikler kritiserede både SF, Venstre og tænketanken Cepos, at Københavns Politi ikke kunne finde frem til sine egne betjente.

»Vi har taget kritikken til os og er gået i gang med at identificere,« oplyser Klaus Pedersen, senioranklager ved Københavns Politi.

Ulovligt tilbageholdt i Kongens Have

I en af episoderne afgjorde Københavns Byret den 18. februar i år, at der var sket en ulovlig frihedsberøvelse af Thomas Götz, der blev tilbageholdt i over en time, fordi han stod med et tibetansk flag i Kongens Have, som Hu Jintao skulle igennem for at besøge Rosenborg Slot. Københavns Politi fortalte byretten, at det ikke havde været »muligt« at identificere de implicerede betjente.

Klaus Pedersen fungerede som en slags forsvarer/bisidder for politiet under byretssagen, og han fortæller nu, at der ikke blev gjort det store for at finde frem til betjentene.

»Vi har måske heller ikke gjort så meget, som vi kunne, for at få det oplyst,« siger han.

Troede ikke retten lægge vidneforklaring til grund

Årsagen til den lille indsats var, at politiet troede, at byretten alligevel ville afvise Götz’s udlægning, når der ikke var andre vidner på det.

»Vi har måske forladt os på, at det eneste, der var i sagen, var, at denne her mand selv siger, at han har været udsat for denne episode,« forklarer Klaus Pedersen.

Sagen om Thomas Götz var en del af et sagskompleks med i alt seks tilbageholdte. I de fem andre sager frikendte byretten Københavns Politi. Disse sager er nu anket til landsretten.

En af sagerne handler om et ungt kærestepar, hvor kvinden fik frataget et lovligt tibetansk flag på Christiansborg Slotsplads, før Hu Jintao skulle til en statsmiddag i på Christiansborg.

I et brev til parrets advokat skrev Københavns Politi i 2012, at det ville »være overordentligt ressourcekrævende« at identificere de involverede betjente. Samtidig var der ifølge politiet kun »ringe« udsigt til, at politibetjentene – såfremt de blev fundet – ville bakke om kæresteparrets udlægning.

Avisresearch bruges i opklaring

Men nu undersøges det altså alligevel. Politiets fremgangsmåde bliver at finde frem til, hvilke politigrupper der var indsat i de omtalte områder, og derefter spørge de betjente, der indgik i grupperne, om de var involverede i episoderne. Derudover vil noget af Jyllands-Postens research indgå i undersøgelsen.

Jyllands-Posten har i forbindelse med nogle spørgsmål til Københavns Politi sendt billeder, hvor man kan se, at politiet selv havde et videokamera med til demonstrationen.

»Det er ikke usædvanligt, at der bliver lavet optagelser i forbindelse med politiaktioner, men jeg har givet det videre til Mogens Lauridsen (ledende politiinspektør, red.), som står med undersøgelsen. Jeg har talt med ham nu, og det indgår i den undersøgelse, man laver,« forklarer senioranklager Klaus Pedersen.

JP har også sendt politiet et link til en optagelse på DR’s hjemmeside, hvor man kan se, at en betjent hiver flaget ud af hænderne på den kvindelige del af det unge kærestepar på slotspladsen. Også den optagelse bliver en del af politiets undersøgelse.

»Du sendte også en tv-optagelse i sidste uge, og den har vi ikke kendt før, så den indgår også nu,« siger Klaus Pedersen, som desuden oplyser, at de betjente, som undersøgelsen eventuelt finder frem, til vil kunne bruges som vidner i ankesagerne i landsretten.

Københavns Politi har endnu ikke besluttet, om man vil anke den dom for ulovlig frihedsberøvelse, som politiet har fået af byretten. Muligvis vælger man at »leve med den«. Ankefristen er den 18. marts.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.