• Opdateret 21/02/2014 kl. 13:32

Støjplagede metronaboer får ret til genhusning

Nabopakke, som blandt andet giver metronaboer ret til genhusning, er faldet på plads.

Artiklens øverste billede
Metrobyggepladsen i Nørrebroparken på Nørrebro.

Forligspartierne om metrobyggeriet har indgået en aftale om en såkaldt nabopakke. Det siger transportminister Magnus Heunicke (S).

Pakken giver blandt andet støjplagede metronaboer ret til genhusning og skønnes samlet at koste 300 millioner kroner, som betales af Metroselskabet.

- Jeg er glad for at have en aftale på plads. Et bredt flertal skaber klarhed for metronaboerne, siger ministeren om pakken, som altså er faldet på plads uden De Konservative, som ellers er med i forligskredsen bag metrobyggeriet.

Behov for handling nu

Udsigten til flere års forsinkelser og ekstra udgifter i milliardklassen på grund af klager fra støjplagede naboer kræver handling nu, siger ministeren.

- Det er mig pålagt at handle, når projektet skrider i en sådan grad. De Konservative mangler lederskab for hele hovedstaden, siger Magnus Heunicke om De Konservatives tøven for at stemme ja til nabopakken.

- Det er vigtigt for os, at vi overholder alle frister, for hver måned fordyrer projektet med 100 millioner kroner, og naboerne må leve med usikkerhed. Så vi er nødt til at handle, siger transportministeren.

Krav på erstatningsbolig

Nabopakken giver blandt andet københavnere, der plages af støj fra byggeriet af den nye metrolinje, ret til genhusning på Metroselskabets regning.

Beboerne har hidtil kun haft begrænset adgang til genhusning i et antal lejligheder ejet af Metroselskabet, men fremover har de et decideret krav på en erstatningsbolig.

Metronaboerne kan også vælge at lade Metroselskabet købe deres bolig til markedspris, og hvis de vælger at blive boende, har de bedre mulighed for at få erstatning.

Det maksimale beløb er fortsat 20.000 skattefrie kroner om måneden til de mest støjplagede naboer, men flere kan få erstatning i længere perioder.

Klagemulighed fjernes

Til gengæld fjernes altså metronaboernes mulighed for at klage til Natur- og Miljøklagenævnet, og det var den del af pakken, som De Konservative var mest skeptiske over.

Nabopakken er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringspartierne, SF, Venstre og Dansk Folkeparti.

Ifølge Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, er det udsigten til store ekstraregninger for metroen, der kræver politisk indgriben.

- Der er opstået en meget alvorlig situation omkring hele metroprojektet. Hvis vi ikke handler nu, hvor projektet hænger i luften, og forudsætningerne er ved at skride, så bliver det meget dyrt, siger han.

- Vi kan ikke leve med den usikkerhed, der er. Og da slet ikke i forhold til de naboer der ikke ved, om de er købt eller solgt.'

DF: Bedre muligheder for naboer

Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, mener også, at det var nødvendigt at handle nu:

- Vi sikrer de naboer, der har gener ved metrobyggeriet, en bedre mulighed for at få erstatning. Det, vi fjerner, er en lille gruppes adgang til at opfinde nye miljøsager hele tiden, og som skubber det her.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.