Annonce
Indland

Ambassade ignorerer bøde for ulovlig fyring

En kvinde blev fyret, fordi hun var gravid. Advokat mener, ambassadeansatte er retsløse,

I maj 2010 bankede den 34-årige Mariann Thorhauge på chefens dør på den pakistanske ambassade i København. Her fortalte hun, at hun skulle være mor for første gang.

"Jeg ville hellere have hørt, at du ikke kan få nogen børn," lød det barske svar på den ellers lykkelige omstændighed. Afsenderen var Pakistans ambassadør Fauzia Mufti Abbas, og kort efter bataljen valgte hun at fyre Mariann Thorhayge.

Siden har Retten i Lyngby ved dom bestemt, at ambassaden skal betale 600.975,59 kr. i erstatning til kvinden på grund af uretmæssig fyrig.

Politikerne skal på banen

Under domsafsigelsen var ambassadørens sæde dog tomt. Ifølge Ekstra Bladet havde hun tidligere meddelt, at ambassaden ikke ønskede at efterleve en dansk domstols afgørelse.

Reelt har ingen danske ambassadeansatte nogen retssikkerhed.
Advokat Steen Marslew.

Opførslen chokerer kvindens advokat, Steen Marslew. Han er rystet over ambassadens afvisning, og han opfordrer til politisk indgriben.

"På grund af den diplomatiske immunitet kan den pakistanske ambassade reelt behandle danske ansatte, som den vil, også selvom udenlandske repræsentationer er forpligtet til at følge dansk lovgivning," siger han i en pressemeddelelse.

Mariann Thorhauge, der gennem to år var translatør på den pakistanske ambassade, blev fyret en måned efter denne episode med begrundelsen "nedskæringer" på trods af, at hendes ansættelsesforhold var omfattet af den danske funktionærlov.

Ingen retssikkerhed

I august 2013 var Pakistans ambassadør, Fauzia Mufti Abbas, indkaldt til et møde om sagen i Udenrigsministeriet. Her blev det understreget, at det forventes af ambassaden, at Danmarks love og regler bliver overholdt.

Mødet var dog forgæves, og ambassaden har fortsat ikke betalt.

På de 80 udenlandske repræsentationer i Danmark arbejder cirka 1000 danske statsborgere ud over håndværkere, gartnere og chauffører.

"Reelt har ingen danske ambassadeansatte nogen retssikkerhed, hvis en udenlandsk ambassade kan indgå aftaler og bagefter bryde dem og den danske lovgivning - uden at det har konsekvenser for dem," siger advokat Steen Marslew.

Det er ikke lykkes Jyllands-Posten at få en kommentar fra den pakistanske ambassade.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her