Indland

Her er den nye folkeskolereform

Den nye folkeskolereform træder i kraft i to trin. I andet trin med lektielæsning - dog uden De Konservative.

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative har indgået en aftale om en folkeskolereform. Trin et gælder fra august 2014 - mens trin to træder i kraft efter næste folketingsvalg uden deltagelse af De Konservative.

Her følger hovedelementerne i de to lovforslag.

Trin et

 Fra august 2014 (indgået af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative)

- Lektiehjælp bliver obligatorisk for skolerne at tilbyde, men frivilligt for eleverne at deltage i. Lektiehjælpen placeres om eftermiddagen i ydertimerne.

- Timetallet hæves, så en skoleuge udgør 30 timer i børnehaveklassen til 3. klasse, 33 timer i 4.-6. klasse og 35 timer i 7.-9. klasse. Eleverne vil dog- hvis de fravælger lektiehjælp - kun skulle have en skoleuge på 28 timer i børnehaveklassen til 3. klasse, 30 timer i 4.-6. klasse og 33 timer i 7.-9. klasse. Det gælder kun i perioden frem til næste folketingsvalg.

- Ny tid til understøttende undervisning i den øvrige del af skoledagen.

- Mere idræt, motion og bevægelse svarende til 45 minutter i gennemsnit om dagen.

- Pædagoger og andre medarbejdere med relevante kompetencer vil kunne varetage den understøttende undervisning. I indskolingen vil pædagoger også kunne varetage afgrænsede undervisningsopgaver (permanentgørelse og afgrænsning af skolestartforsøgene).

- En række regelforenklinger, der skal øge kommunernes og skolernes frihed og fleksibilitet. For eksempel lempelse af holddannelsesreglerne, enklere timestyringsmodel, præcisering af de fælles mål i de enkelte fag.

- Samtlige lærere skal i 2020 have undervisningskompetence (svarende til linjefag) i de fag, de underviser i.

Dette lovforslag skal sikre, at hovedelementerne i aftalen om Et fagligt løft af folkeskolen kan implementeres allerede fra skoleåret 2014/2015.

Trin to

Efter næste folketingsvalg (indgået af regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti)

- En skoleuge på 30 timer fra børnehaveklassen til 3. klasse, 33 timer i 4.-6. klasse og 35 timer i 7.-9. klasse.

- Faglig fordybelse og lektiehjælp inden for skoletiden.

Se aftaleteksten her

Kilde: Ministeriet for Børn og Undervisning

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

I 2014 trådte en ny folkeskolereform i kraft, og lærerne fik ændrede vilkår. Dette tema handler om nye tider i folkeskolen.

Tip til historier

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her