Annonce
Indland

Borgmester politianmeldt i asbest-sag

Kilden til asbeststøv på Eternitgrunden i Aalborg er ikke fundet. Politisk kritik af kommunens tilsyn med byggepladsen.

Borgmesteren i Aalborg, rådmand Mariann Nørgaard og ejendoms- og projektudviklingsvirksomheden Søren Enggaard A/S er blevet meldt til politiet i den aktuelle sag om asbeststøv på den såkaldte "Eternitgrund" i Aalborg.

Politianmeldelsen kommer fra næstformanden i Dansk Folkeparti, Jørgen Larsen Møller, som mener, at der bør placeres et ansvar for fundet af asbeststøv i målinger ved den store byggeplads.

"Hvis nogen har overtrådt den miljøgodkendelse, der er givet, skal der placeres et ansvar. Den øverste ansvarlige er borgmester Henning G. Jensen, Mariann Nørgaard er teknisk ansvarlig rådmand, og hvis byggefirmaet har fået en godkendelse af kommunen, som de har overtrådt, skal de også straffes," siger Jørgen Larsen Møller til Jyllands-Posten.

Kan ikke undersøge sig selv

"Det kan ikke nytte, at man undersøger sig selv og dermed godkender sig selv," siger DF'eren Jørgen Larsen Møller.

Kommunens miljøchef frikendte i går bygherren Søren Enggaard A/S for ansvar i sagen, men den fremgangsmåde holder ikke, mener DF'eren.

"Det kan ikke nytte noget, at man undersøger sig selv og dermed godkender sig selv," siger Jørgen Larsen Møller, der er byrådskandidat for Dansk Folkeparti.

Også andre politikere er gået ind i sagen om asbeststøvet på det store byudviklingsområde, hvor der bygges både kontorbygninger og private boliger.

Miljøministeren kræver redegørelse

Miljøminister Ida Auken (SF) har bedt Aalborg Kommune om en redegørelse i sagen.

"Vi har ganske klare regler i det her land, og jeg vil sige, at langt de fleste kommuner kan finde ud af at forvalte dem," siger ministeren til DR Nordjylland.

Hun mener, at lovgivningen omkring håndtering af asbestforurenet jord er god nok, og at sagen "ligner en tilsynsopgave og tilladelse, der måske ikke skulle være givet." 

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, der er valgt i Nordjylland, kalder asbestsagen for en "rendyrket skandale".

Byggeri på Eternitgrunden

Eternitgrunden er på i alt 37 hektar tæt på Aalborg centrum og skal efter planen anvendes til en kombination af private boliger og erhverv.

Grunden har tidligere været ejet af FLS Real Estate og var i mange år domicil for Dansk Eternit (nu Cembrit) til produktion af bølgeplader af eternit, indtil det blev totalt forbudt i 90'erne.

Bygge- og byudviklingsfirmaet Søren Enggard A/S er i gang med et nyt kontorbyggeri på Alexander Foss Gade på i fire etager, hvor Plus Bolig bliver ejere af de tre etager, mens Søren Enggaard A/S ejer den øverste etage.

LINK: Mere om det store bydelsprojekt på Eternitgrunden

Han kritiserer over for TV 2 Nord Aalborg Kommune for at undlade at kontrollere betingelserne i miljøtilladelsen til byggeri på den gamle eternitgrund, og han kalder kommunens passivitet "helt uforståelig".

Tv-indslag udløste kontrolbesøg

Det var et indslag i TV Avisen forleden, hvor en nabo til byggegrunden udtrykte bekymring for, at de store mængder støv fra jordtransporten på grunden kunne indeholde asbest.

Onsdag aflagde Arbejdstilsynet et uanmeldt kontrolbesøg, hvor man konstaterede, at tør og støvet jord blev transporteret fra byggepladsen.

Der blev nedlagt et strakspåbud, og Søren Enggaard A/S iværksatte med det samme en støvsugning af det område, hvor asbeststøvet var faldet. Desuden indførte byggefirmaet omgående fast vanding af den jord, som skal transporteres, og af transportvejene.

Støvet skal holdes nede

Torsdag blev byggepladsen igen gennemgået af bygherren og Aalborg Kommune, hvor Arbejdstilsynet også deltog. Her blev indsatsen godkendt af tilsynet, og desuden blev det aftalt, at jordarbejdet skal foregå i mindre byggefelter, hvor man holder jorden våd.

"Og når de store entreprenørmaskiner kører ud af byggefeltet, sikrer man sig, at der ikke er støv på dem, så støvet ikke transporteres ud af byggefeltet. En fin løsning af bygherren, synes vi," siger Gitte Møller Jensen, tilsynschef for Arbejdstilsynet Nordjylland, til Jyllands-Posten.

Hun oplyser, at der ikke blev konstateret støv under torsdagens opfølgende kontrolbesøg, og at transportvejene var holdt fugtige.

Direktør: Tingene skal være i orden

Tilsynschefen roser Søren Enggaard A/S for at have spillet med åbne kort i asbest-sagen og erkendt, at en del af jorden rummer asbestrester.

Her siger adm. direktør Mattias Manstrup, at man tager asbestsagen meget alvorligt og agter at efterleve alle de påbud og afgørelser, der måtte komme.

"I går eftermiddag konstaterede man, at det ikke er fra vores byggeplads, at der har været miljømæssige gener. Vi går nu i gang sammen med Aalborg Kommune at se på, hvad der er sket og hvor det er sket. Det er en konklusion, jeg er meget tilfreds med, for det vi laver i Søren Enggaard A/S er i orden. Det er den fornemmelse, vi selv har siddet med, og det er også de krav, vi stiller til alle de folk vi arbejder med: At tingene er i orden," siger Mattias Manstrup til Jyllands-Posten.

Maskiner har spredt støv

Kommunens miljøchef, Michael Damm, sagde efter torsdagens møde, at bygherren ikke kunne gøres ansvarlig for fundet af asbest i en støvprøve, som en nabo til eternitgrunden har fået lavet.

Miljøchefen tror derimod på, at det er de store jorddumpere med brede dæk, som har efterladt jord med asbeststøv på vejene til og fra den nordlige del af byggepladsen, hvor der i øjeblikket graves ud til det nye kontorbyggeri.

"Det er forhold, som vi ikke har været opmærksomme på, da der i sin tid blev givet anvisninger til jordarbejdet, så bygherren og entreprenøren er lovlig undskyldt," siger Michael Damm til nordjyske.dk.

Ny teori: Asbest i skrænter

Men fundet får kommunen til at reagere ved at gå på jagt efter en anden mulig forureningskilde.

"Vi kan ikke leve med, at der er usikkerhed hos beboerne, så inden for det område, som vi har ansvar for, vil vi nu undersøge, om der er andre steder, asbestfibrene kan komme fra," siger Michael Damm.

I den sammenhæng har han kig på de skrænter, som omkranser især den sydlige del af eternitgrunden og som ikke tidligere er blevet undersøgt for asbestaffald.

Miljøchefen vil desuden sammen med embedslægen vurdere, om der skal ske en fornyet og udvidet risikovurdering af hele eternitgrunden.

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få en aktuel kommentar fra Michael Damm til asbestsagen.

DF'er: Jeg legede i asbestsække

Det er en god idé at undersøge skrænterne på eternitgrunden, mener DF's Jørgen Larsen Møller, der tilbragte hele sin barndom på og ved eternitgrunden. En opvækst, der får ham til at minde om den potentielle fare ved eternit.

"Jeg har boet hele mit liv i det område. Min mor og min onkel arbejdede på eternitfabrikken og døde af asbestose, som er en langsom kvælningsdød. Og jeg er selv i risikozonen, fordi jeg som dreng legede meget i de sække, som asbesten blev transporteret i."

"Det kan godt være, at tanken med skrænterne er helt rigtig, for mange steder i skrænterne deponerede man dengang eternitaffald, og det sidder der selvfølgelig i dag," siger Jørgen Larsen Møller, som siger, at det er kendt viden, at eternitgrunden er befængt med asbestaffald.

"Derfor skal der placeres et ansvar for, at ting som det her sker," siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her