Censur i Danmark?

Har Udenrigsministeriet forhindret uafhængigt tv-selskab i at dække det kinesiske statsbesøg for ikke at fornærme den store samarbejdspartner? Både politikere og eksperter er bekymret for ytringsfriheden.

Har Udenrigsministeriets internationale pressecenter i København, IPC, ulovligt nægtet tv-selskabet NTD Television adgang til at dække statsbesøget af den kinesiske præsident, Hu Jintao, eller ej?

UM nægter censur

Udenrigsministeriet nægter at have udøvet censur ved at nægte det uafhængige, regeringskritiske NTD Television adgang til at dække statsbesøget. NTD Television talte fire gange med ministeriet og IPC – og fik hver gang afslag på akkreditering.

Jyllands-posten.dk giver her læserne mulighed for selv at gå ind og overhøre en samtale mellem pr manager hos NTD Television, Carole Caulier Gustavsson, og den ansvarlige hos IPC for kontakten til pressen, presseofficer Ulrik Fonsmark Andreasen. Samtalen er på engelsk og varer seks minutter.

Dokumentation: Hør lydfil hvor NTD Television får nej til akkreditering

Forud for samtalen har én af NTD Television's journalister i Danmark, Wenjun Huang, været hos IPC for at hente sin akkreditering, som NTD havde søgt om på helt normal vis og i rette tid.

Hos IPC fik hun imidlertid at vide, at selskabet ikke kunne få sin akkreditering, fordi det skulle gå gennem den kinesiske ambassade i Danmark, da de danske myndigheder anser NTD Television for at være et kinesisk tv-selskab.

Forbudt i Fastlands-Kina

De kinesiske myndigheder bryder sig ikke om NTD Television, da selskabet er et af de eneste tv-selskaber, der sender tv til Kina uden at være under kontrol af de kommunistiske myndigheder i Kina. NTD, der har hovedsæde i New York, er derfor forbudt i Fastlands-Kina, men har kontor i Hong Kong – og 70 andre steder i verden.

Derudover talte Carole Caulier Gustavsson efterfølgende med Ulrik Fonsmark Andreasen og med en pressemedarbejder hos Udenrigsministeriet. Hver gang med samme negative resultat: Ingen akkreditering til NTD Television.

Samtalen er med andre ord fjerde gang NTD Television henvender sig for at få udleveret sin akkreditering.

Pressemøde aflyst

Da den kinesiske udenrigsminister, Yang Jechi, sidste år var på besøg i Danmark, havde de danske myndigheder givet NTD Television adgang til at dække besøget gennem en helt normal akkreditering. Resultatet blev, at pressemødet med udenrigsministeren blev aflyst – ifølge NTD Television fordi udenrigsministeren nægtede at deltage på grund af tilstedeværelsen af det uafhængige tv-selskab.

Udenrigsministeriets ambassadør for public diplomacy, Klavs A. Holm, fastholdt i Jyllands-Posten lørdag, at NTD Television har fået akkreditering, og at »det må bero på en misforståelse, at deres kort ikke er blevet udleveret«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.