Salmonella på retur

På et år faldt antallet af tilfælde i Danmark med 42 pct. Rapport giver et bud på årsagen.

Artiklens øverste billede
Nationale handlingsplaner har haft fokus på at reducede udbredelsen af salmonella i kyllinger og æg. Foto: Colourbox

For sjette år i træk er antallet af salmonellainfektioner faldet i EU. Det viser den årlige EU-rapport fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, og det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Smitsomme Sygdomme, ECDC.

Senest er antallet faldet med 17,4 pct. fra 131.468 tilfælde i 2008 til 108.614 tilfælde i 2009. Det svarer til 23,7 salmonellainfektioner pr. 100.000 borgere i EU.

Men i Danmark var faldet endnu større. Antallet af salmonellainfektioner i Danmark faldt fra 3.656 tilfælde i 2008 til 2.129 tilfælde i 2009. Det svarer til en nedgang på 42 pct. Men det hører med til historien, at der netop i 2008 var et meget stort salmonella-udbrud.

Effektive handlingsplaner

Den årlige EU-rapport om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker, indikerer, at hovedårsagen til faldene i salmonellainfektioner i EU skyldes effekten af nationale salmonellahandlingsplaner, hvis formål er at reducere udbredelsen af salmonella i æg og kyllingekød.

EU-rapporten viser, at der i 2009 var et fald i forekomsten af humane tilfælde af salmonella enteritidis på 23.8 pct. i forhold til 2008.

"Salmonella enteritidis er den dominerende salmonellatype hos mennesker og i æg. Faldet i tilfælde af salmonella enteritidis infektioner hos mennesker i EU kan skyldes en reduktion af forekomsten af salmonella enteritidis i æg som følge af de nationale salmonellahandlingsplaner," fortæller forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Hun fortæller, at der i 2009 blev indført et EU-krav om, at æg fra æglæggerflokke, som er positive over for blandt andet salmonella enteritidis, ikke må sælges som friske æg.

"Det betyder, at der kommer langt færre rå æg med salmonella enteritidis ud til forbrugerne, og dermed er der færre personer, der bliver syge af salmonella," siger hun.

Færre syge på udenlandsrejser

De danske overvågningsdata fra 2009 viser, at der er et fald på 40 pct. i antallet af danskere, som får en salmonella enteridis infektion under ophold i udlandet i forhold til 2008 (314 tilfælde i 2008 og 186 tilfælde i 2009).

"Ifølge Danmarks Statistik er danskernes foretrukne feriemål lande i EU, så det er nærliggende at antage, at EU-forbuddet mod salg af friske æg fra æglæggerflokke positive med salmonella enteritidis kan aflæses i salmonellainfektioner blandt danskere, der har været i udlandet. Denne gode udvikling ser ud til at fortsætte også i 2010", fortæller Birgitte Helwigh.

Stor indsats i Danmark

Danmark har siden 1980'erne haft fokus på at løse problemerne med salmonella, og der er ydet en stor indsats i både besætningerne og på slagterierne.

I en årrække har Danmark haft et påbud om, at alle æg fra salmonella positive æglæggerflokke skal varmebehandles, og siden 2008 har vi desuden haft forbud mod salmonella i danskproduceret fersk kyllinge- og hønsekød.

Den samlede danske indsats har resulteret i, at antallet af salmonellasmittede danskere er reduceret til mindre end en tredjedel siden 1997.

Læs også: Frilandsgrise vinder salmonella-test

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.